En LIS1-kandidat som har søkt seg både til Ullevål sykehus (avbildet) og Akershus Universitetssykehus, vil kunne komme på intervju begge stedene, men vil kun få tilbud om jobb ett sted. Foto: Per Corneliussen/Arkivfoto

OUS og Ahus samarbeider om turnusansettelser

Søkere som har fått tilbud om en LIS1-stilling ved enten Ahus eller OUS, vil ikke få tilbud om jobb ved det andre sykehuset. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Vi har sett at vi over lengre tid har hatt akkurat de samme søkerne, sier turnusansvarlig ved Ahus, Grethe Kolloen. Foto: Arkivfoto

Akershus universitetssykehus (Ahus) og Oslo universitetssykehus (OUS) har samarbeidet om fordelingen av LIS1-stillinger (tidligere turnusstillinger, journ. anm.). Kandidater som har søkt seg til begge sykehusene, vil kunne få tilbud om intervju begge steder, men vil kun få tilbud om jobb ved ett av sykehusene. 

– Det stemmer at vi har gjort det sånn for første gang i år. Det er fordi vi over lengre tid har sett at vi har hatt akkurat de samme søkerne, sier Grethe Kolloen, turnusansvarlig ved Ahus.

– Sparer merarbeid
I år hadde sykehusene 600 doble søkere. Kolloen understreker at søkerne blir vurdert etter kvalifikasjonsprinsippet, altså at de med best kvalifikasjoner også er de som skal ansettes. Hun forklarer at søkerne blir rangert, og at de med høyest skår vil bli innkalt til intervju ved begge sykehusene.

– Hvert år har vi mistet mellom syv og ni kandidater fordi vi sender de samme tilbudene til samme person, og må begynne å jobbe oss nedover listene på førstereserver og så videre. Ved å samarbeide med OUS beholder vi de fleste av kandidatene i vårt område, pluss at vi sparer oss for mye merarbeid. I år ble vi faktisk ferdig etter runde nummer to, og det har aldri skjedd før, sier Kolloen.

Opplyser søkerne
Hun forklarer at stillingene er lyst ut ved sykehusene uavhengig av hverandre, og at det er først etter intervjurundene at de med ansvar for å ansette samarbeider om fordelingen av kandidatene.

– To jurister ved OUS og Ahus har vurdert dette og funnet ut at det er greit så lenge vi opplyser om det i utlysningsteksten og under intervjuet, så det har vi gjort. Vi opplever ofte at det viktigste for kandidaten er jobb i Oslo-området, og ikke nødvendigvis ved det spesifikke sykehuset, sier hun og fortsetter:

– Vi har et litt annet poengsystem her enn ved Ullevål. Noen ganger kan det også være mest hensiktsmessig at vedkommende begynner å jobbe ved ett av sykehusene, for eksempel hvis han eller hun holder på med et doktorgradsarbeid som er relevant for det sykehuset. Andre ganger sier kandidaten at han eller hun ønsker seg til ett sykehus, og da noterer vi oss det.

– Ikke greit
Eivind Valestrand, leder i Norsk medisinstudentforening, er ikke imponert over sykehusenes samarbeid om turnusansettelser.

– Dette skal være to uavhengige ansettelsesprosesser der hvert helseforetak skal gjøre sin vurdering av søkerne, sier leder i Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand. Foto: Per Corneliussen

– Når helseforetakene ikke har kapasitet og ressurser til å gjennomføre skikkelige ansettelsesprosesser, så kan jeg forstå at det utvikler seg slike snarveier. Det er likevel ikke greit. Dette skal være to uavhengige ansettelsesprosesser der hvert helseforetak skal gjøre sin vurdering av søkerne, sier han.

Valestrand påpeker at den som er best kvalifisert utfra stillingskriteriene, også er den som skal få stillingen.

– Ansettelse til LIS1 må være basert på nøye vurderinger av søkerne. Å samarbeide på denne måten blir på en måte som å hoppe bukk over kvalifikasjonsprinsippet.

Han mener de over tid har sett alt for mye rot i ansettelsesprosessen til LIS1-leger.

– Fremdeles har omtrent halvparten av dem som søker LIS1 opplevd kritikkverdige forhold i ansettelsesprosessen. Det er ikke greit å ha så dårlige ansettelsesprosesser for nyutdannede leger som er på vei inn i sine første jobber. Vi har høyere forventninger og krav til arbeidsgiver enn dette, sier Valestrand.

– Små marginer
Grethe Kolloen er uenig i at sykehusene hopper over kvalifikasjonsprinsippet ved å samarbeide om ansettelsen av LIS1-leger.

– Det er de som er best kvalifisert utfra stillingskriteriene i annonsen, og en totalvurdering av den enkelte søkers CV, søknad, attester og referanser som avgjør hvem som får tilbud om LIS1-stilling etter at intervjuene er gjennomført. Det er svært små marginer da søkerne ofte har samme bakgrunn, derfor er det viktig å gjennomføre intervju og referansesjekk. Alle blir ansatt på bakgrunn av kvalifikasjonsprinsippet, sier Kolloen. 

Powered by Labrador CMS