Det er enkelt for fastlegen å oppdage aortastenose. Foto: Thinkstock

Liten kjennskap til vanlig hjertesykdom

Aortastenose er en av de vanligste hjertesykdommene i Norge, men ifølge en ny undersøkelse har kun fem prosent av nordmenn i risikogruppen hørt om sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Til tross for at aortastenose er en av de vanligste hjertesykdommene, viser en ny undersøkelse utført på oppdrag fra Edwards Lifesciences, som produserer kateterbasert aortaklaffer, at bare fem prosent av de spurte i risikogruppen hadde hørt om sykdommen. Risikogruppen er voksne over 60 år.

Den samme undersøkelsen viser at kun én av tre av de spurte over 60 år heller ikke blir jevnlig undersøkt med stetoskop hos fastlegen. Over halvparten svarer at det skjer sjeldent eller aldri.

På dette området er vi langt bak vårt naboland Sverige, der 42 prosent svarer at de jevnlig sjekket med stetoskop.

Sjekker seg ikke
Symptomene på aortastenose kan lett forveksles med typiske aldringstegn som brystsmerter, tretthet, kortpustethet, svimmelhet og hurtig utmattelse ved fysisk anstrengelse.

Aortastenose kan oppdages ved en kjapp sjekk med stetoskop hos fastlegen, men fordi enkelte kan ha sykdommen i lang tid uten å ha noen symptomer, er det mange nordmenn i risikogruppen som ikke sjekker seg. 

Til tross for at hjerte- og karsykdommer er den største dødsårsaken i verden, viser undersøkelsen at nordmenn er mest redd for kreft (38 prosent) og Alzheimer (22 prosent). Kun fem prosent bekymrer seg mest for hjertesykdom.

Behandlingen av aortastenose er ofte blodtrykksmedikamenter eller klaffoperasjon.

Powered by Labrador CMS