– Vi ser at det er forskjeller i hvor langt de ulike regionene har kommet med å implementere IKT-løsninger, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Arkivfoto

Papir er fortsatt hovedregelen for samhandling mellom helseregionene

I en ny rapport fra Direktoratet for e-helse kommer det frem at papir fortsatt brukes mest i samhandling mellom helseregionene. Helseministeren har bedt direktoratet komme med tiltak for å sikre bedre samordning. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet har bestilt en oppdatert versjon av rapporten «Komparativ analyse av de regionale helseforetakene på IKT-området,» som er gjennomført av Direktoratet for e-helse.

– Det har vært viktig å bestille denne rapporten nå. Vi fikk gjennomført en komparativ analyse i 2014, og det har skjedd mye på området siden den gang, så vi hadde behov for å se hvordan vi lå an på måloppfyllelse de to siste årene. Etter min mening gir den et godt bilde av situasjonen slik den er i dag, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Utfordringer med samordning
I rapporten kommer det blant annet frem at det er en økning i investeringsaktiviteten på IKT-området i de regionale helseforetakene.

– Det er et uttrykk for at dette er et område som prioriteres, noe jeg mener er både nødvendig og riktig, sier Høie.

Det kommer likevel frem i rapporten at det også er mangelfull måloppnåelse på enkelte området, blant annet er det fortsatt utfordringer med god nok nasjonal samordning mellom helseforetak.

Direktoratet for e-helse påpeker at papir er hovedregelen for samhandling mellom regionene, og at papir brukes fortsatt i stor grad internt i regionen på områder hvor det ikke finnes dekkende standarder, løsninger ikke er tatt i bruk eller det er manglende tillit til innførte løsninger.

«Det er et behov for nasjonal koordinering og styring, samt presisering og videreutvikling av standarder,» heter det i rapporten.

– Vi ser at det er forskjeller i hvor langt de ulike regionene har kommet med å implementere IKT-løsninger. Helse Sør-Øst henger blant annet etter, ettersom de i utgangspunktet var to helseregioner som ble slått sammen. Direktoratet for e-helse skal nå vurdere og komme med forslag knyttet til hvordan vi kan sikre bedre samordning. De skal komme med tiltak for å sikre en mer enhetlig utvikling av IKT i helseregionene og eventuelle organisatoriske endringer for bedre måloppnåelse av dette, sier Høie.

– Viktig å bruke pengene riktig
Direktoratet for e-helse vurderer blant annet at helseforetaket nasjonal IKT ikke er spesialisthelsetjenestens «arena for strategisk koordinering, prioritering og forankring av en felles tilnærming til viktige IKT-spørsmål, og at måten RHF-ene samarbeider om samordning av IKT-utviklingen, samt organiseringen av og rammebetingelsene til Nasjonal IKT bør vurderes».

Høie forteller at Direktoratet for e-helse har fått frist til 15. oktober med å levere forslagene. Da skal de også vurdere sin egen myndighetsrolle.

– Vi bruker sju milliarder i året på dette området, og da er det viktig at pengene blir brukt riktig. Ansatte ved sykehus skal oppleve at de har moderne IKT-utstyr som gjør jobben deres enklere. Det er hele formålet med denne type investeringer og kostnader, sier han.

Powered by Labrador CMS