Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Hvis man holder seg frisk og har god livskvalitet kan man være en ressurs for samfunnet og også videreformidle en sunn livsstil til egne barn, sier prosjektleder Kjersti Selseth.

– Hvis man holder seg frisk og har god livskvalitet kan man være en ressurs for samfunnet og også videreformidle en sunn livsstil til egne barn, sier prosjektleder Kjersti Selseth. Foto: Vilde Baugstø

Håper å bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller

Gratis kursmateriell om mat og helse skal bidra forebyggende for innvandrere som ikke er vant til norske forhold, og gjøre det lettere å ta sunne valg i hverdagen.

Annons:

– Det fantes påfallende lite tilpasset helseinformasjon til denne målgruppen fra før, sier Kjersti Selseth, prosjektleder for helseformidlingsprosjektet Sunn Start Norge ved Ressurssenter for migrasjonshelse.

Sunn Start er rettet mot innvandrere og flyktninger, og består av undervisningsopplegg innenfor temaene mat og helse, munnhelse og psykisk helse. Nettsidene der undervisningsmateriellet ligger ble lansert i vår.

Får livstilssykdommer
Selseth forteller at hensikten med prosjektet er å gjøre det lettere for innvandrere å navigere i det norske samfunnet, forebygge dårlig helse og ta riktige valg for seg og sin familie.

– Det er mange som kommer enten som flyktninger, asylsøkere eller gjennom familiegjenforening, som ikke har basiskunnskaper om de matvarene man finner her. Mange av dem er vant til å spise sunt i hjemlandet sitt med mye grønnsaker og ren mat, mens her er det tilgang på mye usunn mat til en rimelig pris. Det fører til at mange får livsstilssykdommer, sier hun.

Gratis materiell
Undervisningsmateriellet er utviklet av fagfolk for at personer uten helsefaglig bakgrunn kan bruke det og undervise ved for eksempel frivillige organisasjoner, asylmottak, voksenopplæring eller ved helsestasjoner og tannlegesentre i kommuner. Det ligger gratis tilgjengelig på prosjektets nettsider.

Selseth forklarer at det blant annet er lagt vekt på at materiellet skal være språklig lett tilgjengelig med illustrasjoner som deltakerne kan kjenne seg igjen i. De får også egne hefter med oppgaver og illustrasjoner som viser alt fra tallerkenmodellen, til hvordan man kler på seg om vinteren.

– Den første modulen som ble lansert var den om mat og helse. Etter hvert så vi også at det var behov undervisningsopplegg om psykisk helse og munnhelse. Disse tar blant annet opp vanlige psykiske plager og hvor man kan få hjelp, og hvordan man forebygger hull i tennene. Opplegget passer også for de som har bodd i Norge en stund.

Forebyggende tiltak
Selseth påpeker at med en stadig økende innvandrer befolkning i landet, er det viktig med slike forebyggende tiltak.

– Hvis man holder seg frisk og har god livskvalitet kan man være en ressurs for samfunnet og også videreformidle en sunn livsstil til egne barn. Vi håper dette prosjektet kan bidra til å utjevne noen av de sosiale helseforskjellene, avslutter hun.

Slik ser noe av materiellet ut, med enkle tegninger og språk: 

Mat og helse materiell

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

SAMHANDLING MELLOM FASTLEGER OG SYKEHUS

– Vi trenger et «utskrivingspoliti»3

Pasientforening saksøker staten

Derfor stoppet de ny Spinraza-vurdering3

Nye retningslinjer for svangerskapsomsorg

Gravide skal få komme raskere til første time2