Den eviglange «sommerforkjølelsen» kan lede til astma

Risikoen for å utvikle astma øker dramatisk ved ubehandlet eller feilbehandlet luftveisallergi.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved Øre-nese-hals-avdelingen på Sørlandet sykehus, professor ved Universitetet i Bergen.

PÅ FOLKEMUNNE snakker vi om vårslapphet og den eviglange sommerforkjølelsen. Svært få er klar over at de kan være plaget av allergi. Enda færre er klar over at ubehandlet allergi kan føre til verre plager – som astma. Du som fastlege bør derfor være ekstra oppmerksom på forkjølelsessymptomene i pollensesongen.

Ifølge en undersøkelse gjennomført på vegne av Allergiguiden, hadde 20 prosent av Norges befolkning pollenallergi i 2013. I 2016 hadde dette tallet vokst til 25 prosent.

I følge Academy of Allergy and Clinical Immunology forventer man at 50 prosent av befolkningen i den vestlige verden vil ha allergi innen ti år. Dette er bekymringsverdig og det er viktig å rette fokus på behandling av allergiske symptomer. Risikoen for å utvikle astma øker dramatisk ved ubehandlet eller feilbehandlet luftveisallergi.   

MINDRE UTSATT. Årsakene til den økte forekomsten av allergi er sammensatt. I det store og hele er vi mindre utsatt for virus og bakterier enn tidligere. Store fremskritt som rensing av drikkevann og bekjemping av sykdommer med vaksiner og antibiotika har gjort at mange farlige sykdommer har blitt ufarliggjort eller utryddet. Vi har eliminert alvorlige sykdommer, men til gjengjeld blitt mer sårbare for å utvikle allergi.

Videre lever vi andre liv nå enn for 100 år siden. Vi har mindre kontakt med husdyr. Vi oppholder oss mer innendørs, og vi får ikke nødvendige doser av solens stråler, som vi trenger for å produsere nok allergibeskyttende D-vitaminer.

På toppen av dette kommer den globale oppvarmingen. Med høyere temperaturer starter pollensesongen tidligere, og varer lenger. Nye planter som allergiverstingen Beiskambrosia, eller «Ragweed», er på vei nordover, og insekter som kakerlakker får bedre leveforhold. Konsekvensen blir rennende og kløende øyne, snørr og tett nese, som igjen gir søvnproblemer og svekket arbeidsevne - for over én million nordmenn.

VÅKNE LEGER. Pollenspredningen går i rykk og napp gjennom vår- og sommermånedene. Tilsvarende varierer symptomene, noe som gjør at mange pasienter slurver med medisinene gjennom sesongen. Oppfordringen fra ekspertene er krystallklar. Medisiner skal brukes både forebyggende i forkant av sesong, og fast gjennom hele pollensesongen, selv på dager med beskjeden spredning.

Allergimedisiner har blitt bedre og mer effektive de siste ti årene, og pasientene trenger ikke være en redusert utgave av seg selv gjennom våren og sommeren. Her må legene være våkne i møtet med pasienten. Er vi det, vil vi enklere stille riktig diagnose og sørge for presis symptombehandling.  

FEILMEDISINERING. Så har vi mørketallene, de pasientene som tror de plages av en eviglang sommerforkjølelse, men som plages av allergi uten å faktisk være klar over det. Symptomene på allergi og forkjølelse er til forveksling like, og det er fort gjort å kimse av en rennende nese og slapphet.

De bruker gjerne reseptfrie medisiner kjøpt i dagligvarebutikken og følger heller ikke anbefalt dosering på pakningen. Dette kan få uheldige konsekvenser, som kronisk tett nese. Selvmedisinering blir ofte feilmedisinering. Vi leger må være oppmerksomme på disse pasientgruppene.  
Allergi og astma er prisen vi må betale for at vi lever et liv med færre alvorlige sykdommer. Det skal vi være takknemlige for, men samtidig må allergien behandles. De eneste som kan gjøre noe med det, er pasienten selv og legen. Så ha alltid allergi i bakhodet - hele pollensesongen.

Ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS