SYKEHUS-REHAB: Fra 2015 til 2016 var det 2.200 færre pasienter, 7,1 prosent, som mottok rehabilitering i sykehusene. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Foto:

Færre plasser til rehabilitering

KS får bekymringsmeldinger om at reduksjonen i rehabiliterings-plasser i spesialisthelsetjenesten går raskere enn kommunesektoren klarer å bygge opp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er viktig å følge med på at rehabilitering i spesialisthelsetjenesten ikke bygges ned før tilbudet er forsvarlig oppbygget i kommunene. Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet

De siste fem årene har det vært nedgang i antallet pasienter som har mottatt rehabilitering i spesialisthelsetjenesten både i femårsperioden og siste år.

I 2016 var det til sammen 54.820 rehabiliteringspasienter i sykehusene og de private institusjonene, noe som tilsvarer en nedgang på 1.150 pasienter eller 2,1 prosent fra året før.

– Samtidig som det er færre pasienter som mottar rehabilitering i spesialisthelsetjenesten, har det vært en liten vekst i mottakere av rehabilitering i institusjon i kommunene de siste årene. Det er i tråd med nasjonale føringer at tilbudet skal styrkes i kommunene og at de skal ta et større ansvar for rehabiliteringstjenestene. Samtidig er det viktig å følge med på at rehabilitering i spesialisthelsetjenesten ikke bygges ned før tilbudet er forsvarlig oppbygget i kommunene, uttaler direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Enige med helsedirektøren
– Vi kunne ikke vært mer enig med Guldvog. Vi får bekymrede tilbakemeldinger fra kommunene om nettopp dette, sier Anne Gamme, fagleder for Helse og velferd i KS til Dagens Medisin.

Tall Dagens Medisin har fått fra Helsedirektoratet viser at antallet rehabiliteringsplasser i kommunene økte med 3,7 prosent fra 2014 til 2015 og med 7 prosent fra 2012. Totalt antall kommunale rehabiliteringsplasser i Norge i 2015 var 15.707.

VANSKELIG Å MÅLE: – Rehabilitering, særlig i kommunene, kan være vanskelig å måle fordi det ikke har vært 100 prosent enighet om definisjonene, sier fagleder Anne Gamme i KS. Foto: KS

– Det er ikke lett å tallfeste dette, og rehabilitering, særlig i kommunene, kan være vanskelig å måle fordi det ikke har vært 100 prosent enighet om definisjonene. Vi tror det skjer mer rehabilitering enn vi kan måle. Men vi mottar likevel bekymrede meldinger om at reduksjonen i spesialisthelsetjenesten går fortere enn kommunesektoren kan bygge opp. Dette handler mye om ressurser, sier Gamme.

– Der det spesielle områder som er særlig skadelidende?

– Det har vi ikke noe grunnlag for å kunne uttale oss om, svarer Anne Gamme.

Over 10 prosent nedgang
Samdata-tallene viser at det fra 2015 til 2016 var en reduksjon på 2.200 pasienter, eller 7,1 prosent, som mottok rehabilitering i sykehusene. Nedgangen kommer ifølge nye Samdata-tall fra Helsedirektoratet for alle typer sykehusrehabilitering, med unntak av primær kompleks døgnrehabilitering.

For primær vanlig døgnrehabilitering har det vært en reduksjon på 6 prosent, mens nedgangen for sekundær døgnrehabilitering har vært på 10,5 prosent.

Det er også færre pasienter som har fått dag- og poliklinisk rehabilitering. Reduksjonen var på 8,5 prosent. Helsedirektoratet viser til at nedgangen muligens kan skyldes at lettere rehabilitering i større grad er blitt overfør til kommunene.

Powered by Labrador CMS