BLE KORRIGERT: – DIPS-feilen ble rettet og levert i januar slik at sykehusene kunne rapportere korrekte data til Norsk pasientregister i februar i år. Enkelte sykehus har ikke brukt rettet versjon av NPR-uttrekket, og dermed har tallene blitt feil for disse sykehusene, sier adm. direktør Tor Arne Viksjø i DIPS. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Varsler om rapporteringsfeil i DIPS

En feil i DIPS-systemet, som brukes ved de fleste sykehus, førte til at Norsk pasientregister ikke fikk korrekte opplysninger om hvor pasientene er blitt behandlet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ALVORLIG: – Vi anser feilen som alvorlig, fordi NPR-tall brukes i mange sammenhenger, der det å vite behandlingssted er veldig viktig, sier avdelingsdirektør Stein Olav Gystad i Norsk pasientregister (NPR). Arkivfoto

– Når data rapporteres inn til Norsk pasientregister, så rapporteres dette i hovedsak på helseforetaksnivå. Rapporteringskravene sier at det i tillegg skal framgå hvilket geografisk sted pasienten er blitt behandlet på. Den informasjonen mangler vi nå, sier Stein Olav Gystad, avdelingsdirektør i Norsk pasientregister (NPR).

– Vi vet at pasienten, for eksempel, har vært på Sykehuset Innlandet HF, men vi vet ikke om vedkommende er behandlet ved Kongsvinger, Lillehammer, Gjøvik og så videre. Det har vært en utfordring lenge. Men ettersom vi har hatt en del annen informasjon i registeret, som avdelingsinformasjon, så har vi greid å identifisere geografisk sted, sier Gystad.

Han forteller at det er en ny feil nå, som har gjort at NPR ikke kunne ha benyttet denne algoritmen. – Konsekvensen er at vi ikke kan fordele aktiviteten korrekt på det enkelte behandlingssted. Det har ingenting å si for det totale aktivitetsnivået, eller aktivitetsnivå på helseforetaksnivå.

Gjelder flere foretak
– Men vi anser feilen som alvorlig, fordi NPR-tall brukes i mange sammenhenger, der det å vite behandlingssted er veldig viktig, som i for eksempel nasjonale kvalitetsindikatorer og volumtall på «velg behandlingssted». Vi skal vite ved hvilket behandlingssted pasienten står i kø, sier Gystad til Dagens Medisin og legger til:

– NPR ble i januar klar over at enkelte helseforetak hadde nye feil ved rapportering av behandlingssted, dette ble ikke korrigert av helseforetakene før siste frist for rapportering av 2016-data var passert. Vi har etter publisering av 2016-data blitt klar over at feilen gjelder flere helseforetak og vi velger derfor å informere brukere av NPR om denne feilen nå.

Korrigerte feil i januar
Administrerende direktør Tor Arne Viksjø i DIPS sier det er riktig at det ble meldt en feil i 2016 knyttet til denne rapporteringen.

– Det var en feil i DIPS som ble rettet og levert i januar slik at foretakene kunne rapportere korrekte data til NPR i februar i år. Som det fremgår av informasjonen på Helsedirektoratets nettside, er det det enkelte sykehus som ikke har benyttet rettet versjon av NPR-uttrekket, og dermed har tallene blitt feil for disse sykehusene, sier Tor Arne Viksjø til Dagens Medisin.

– Hva er konsekvensene av feilen?

– Jeg har ingen oversikt over konsekvensene av denne feilen, men det er fullt mulig for foretakene som har levert feile data å bruke feilrettet versjon av NPR-programmet og sende korrigerte data til NPR, svarer Viksjø.

Feilen gjaldt bare uttrekksprogrammet.

– De fleste sykehusene brukte det korrigerte uttrekket og rapporterte dermed korrekte data til NPR.

– Tar dere selvkritikk for ikke å ha informert sykehusene godt nok?

– Informasjon er vanskelig. Vi har informert på vanlig måte og har nådd frem til de fleste – som jo har brukt det riktige NPR-uttrekket. Hvorfor de andre ikke har brukt dette, kan vi ikke svare for, sier Viksjø.

Powered by Labrador CMS