Uryddig prosess om skjulte priser

Helseministeren virker tilfreds med å overlate saken om hemmelige legemiddelpriser til de regionale helseforetakene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SELV ETTER AT de regionale helseforetakene hadde besluttet å hemmeligholde legemiddelprisene fra sykehussektorens anbudskonkurranser, viste det seg tidligere i vår at prisene var tilgjengelige i apotek. I kjølvannet av dette har foretaket Sykehusinnkjøp HF nå satt ned en arbeidsgruppe som skal finne ut hvordan prishemmeligholdet skal håndteres i praksis.

I den anledning uttalte legemiddelinnkjøpsdirektør Bente Hayes overfor Dagens Medisin at det inntil videre vil være mulig å få tak i legemiddelprisene i apotek. Samtidig oppfordret hun om at «apotekansatte håndterer dette som forretningshemmeligheter, på samme måte som de håndterer pasientopplysninger».

Øyvind Bosnes Engen, journalist i Dagens Medisin.

MED DETTE UTVISER Hayes en manglende forståelse for lov og rett, som ikke er en byråkrat verdig.  For det første: Som helsepersonell for øvrig, er apotekfarmasøyter underlagt taushetsplikt om pasienters private forhold. Foruten å være nedfelt i helsepersonelloven, er dette en helt sentral norm i profesjonsetikken til helsefagene. Å hevde at pasientenes personlige integritet og privatliv kan sidestilles med legemiddelindustriens økonomiske interesser, er en logisk kortslutning. Den prinsipielle forskjellen er enorm, men innkjøpsdirektøren antyder langt på vei at det bør være uproblematisk for apotekene å holde legemiddelpriser skjult, ettersom de uansett er forpliktet til å skjerme personsensitive opplysninger fra offentligheten.

For det andre: Sykehusinnkjøps juridiske argumentasjon for konfidensielle legemiddelpriser baserer seg på forvaltningslovens bestemmelser om at forretningshemmeligheter skal unntas offentlighet. Ettersom apotekbransjen ikke er en del av offentlig forvaltning, er apotekene ikke forpliktet til å følge denne loven. Derimot er de forpliktet til å følge apotekloven, som ikke sier noen ting om at legemiddelpriser skal holdes skjult. En forskrift til loven fastslår tvert imot at «ved hver ekspedisjon av reseptpliktig legemiddel skal resepten påføres pris».

HAYES BER med andre ord om at apotekene føyer seg etter en lov de ikke er omfattet av, snarere enn den loven de faktisk er forpliktet til å følge. Oppfordringen blir ikke bedre av at den kommer fra en byråkrat som ikke har myndighet over apotekene.

Innkjøpssjefens uttalelse er dermed betegnende for hvor uryddig hele prosessen med hemmelige legemiddelpriser har vært. Det er verdt å minne om at det aktuelle regelverket er nøyaktig det samme som da helseforetakene årlig offentliggjorde avtaleprisene fra sykehusenes anbudskonkurranser for inntil et drøyt år siden. Det er også verdt å minne om at de hemmelige prisene ble innført i forbindelse med en omorganisering av helseforetakenes innkjøpsfunksjon – nær sagt gjennom bakveien.

DET ER HELSEMINISTER Bent Høie (H) som har den øverste myndigheten over både sykehusene og apotekbransjen. Hadde myndighetene vært opptatt av ryddighet i denne saken, skulle prosessen ha startet med at helseministeren bestilte en gjennomgang av regelverket, og tok initiativ til å gjøre de nødvendige regelendringene.

En slik vilje har ikke vært å spore hos helseministeren. Høie virker tilfreds med å overlate denne saken til de regionale helseforetakene og det nasjonale innkjøpsforetaket. Vil man finne eksempler på viktige politiske beslutninger som tas av helseregionenes «ansiktsløse byråkrater», som opposisjonspolitikeren Høie kalte dem, er prosessen bak de hemmelige legemiddelprisene et godt sted å lete. Stilt overfor en konkret begjæring av innsyn i legemiddelprisene, skjøv statsråden sågar departementets juridiske vurdering foran seg, om at «det i denne konkrete saken ikke er rettslig grunnlag» for å gi innsyn.

Høie er i det hele tatt lite villig til å ta eierskap og ansvar for de hemmelige legemiddelprisene – et ansvar som objektivt sett tilhører statsråden. Det er kanskje bare å forvente av en helseminister som er for åpenhet i teorien og hemmelighold i praksis.

Powered by Labrador CMS