BER OUS SE MOT ULLEVÅL: Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus. Foto: Vidar Sandnes

– Klar beskjed fra HSØ-styret om å rette oppmerksomheten mot Ullevål

Beslutningen om å åpne for alternative plasseringer utenfor Aker og Gaustad er et vendepunkt, mener Legeforeningens øverste tillitsvalgte ved sykehuset.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Styret i Helse Sør-Øst RHF besluttet forrige uke å sette i gang en konseptfase for de planlagte byggeprosjektene ved Oslo universitetssykehus (OUS) på Aker og Gaustad.

Samtidig påpeker styrevedtaket at «det er knyttet gjennomføringsrisiko til lokaliseringsalternativene og ber om at det ikke utelukkes alternativ plassering innen Oslo universitetssykehus HFs tomtearealer om risikobildet tilsier dette».

– Tydelig vending
Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus (OUS), mener beslutningen representerer et vendepunkt i saken, og at sykehusledelsen nå blir nødt til å gi Ullevål en grundigere vurdering som fremtidig sykehuslokalisering.

– Jeg vil si at det nå er skjedd en veldig tydelig vending i saken. Jeg mener dette er en klar beskjed fra styret i Helse Sør-Øst om at man må rette oppmerksomheten mot Ullevål, og se på de mulighetene som faktisk ligger der. Det har ikke vært gjort tidligere, sier Bredeli til Dagens Medisin.

Ifølge Bredeli er risikoen trolig lavere ved å bygge ut på Ullevål, enn ved å bygge ut tett opp mot gamle Gaustad sykehus.

Ber om prioritering
Under forrige ukes styremøte vedtok Helse Sør-Øst-styret konseptene for nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet og regional sikkerhetsavdeling (RSA). Ifølge vedtaket regner styret med at prosjektet på Radiumhospitalet får en prislapp på drøyt tre milliarder kroner, mens RSA ventes å koste rundt én milliard kroner.

– Nå er det fra politisk hold nærmest opplest og vedtatt at vi skal bygge klinikkbygg på Radiumhospitalet og regional sikkerhetsavdeling. Det kommer til å ta opp mye av investeringskapasiteten i perioden fremover. Vi kommer ikke til å ha råd til å sette i gang både på Aker og Gaustad samtidig, sier Bredeli.

– Da mener jeg vi er nødt til å gjøre en prioritering ut fra hvor behovet er størst. På grunn av befolkningsveksten i Oslo er det mest kritiske behovet knyttet til lokalsykehusfunksjonene. De nasjonale og regionale funksjonene fungerer greit. Da er det en gal prioritering å begynne med et svært regionsykehus på Gaustad.

Ansatt-motstand mot planen
Da OUS-styret i januar i fjor tok endelig stilling til idéfasen – om et fremtidig OUS med regionsykehus på Gaustad, lokalsykehus på Aker og kreftsykehus på Montebello – stemte alle ansattrepresentantene imot. Begrunnelsen var at planen ikke var realistisk ut fra sykehusets økonomiske forutsetninger.

Samtidig ba ansattrepresentantene om en videreutvikling av Ullevål, med vekt på «akutte somatiske region- og områdefunksjoner samt det omfanget av lokalsykehus som samtidig bør integreres i en slik virksomhetsidé».

Powered by Labrador CMS