Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FUNKSJONSHEMMEDE: Cirka én av fem unge som er langtidsinnlagt på sykehjem ønsker seg et annet botilbud. Illustrasjonsfoto: Colourbox

FUNKSJONSHEMMEDE: Cirka én av fem unge som er langtidsinnlagt på sykehjem ønsker seg et annet botilbud. Illustrasjonsfoto: Colourbox

LHL Hjerneslag ber politikerne rydde opp

– Til tross for politiske løfter gjennom mer enn 20 år plasseres fortsatt unge for langtidsopphold på sykehjem mot sin vilje i Norge, konstaterer Tommy Skar i LHL Hjerneslag.

Annons:
“Sentrale politikere har i over 20 år hatt en god intensjon, men den er ikke den fulgt opp med en individuell rett til å velge et annet tjenestetilbud enn sykehjem. ”

- Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag

Unge funksjonshemmede på sykehjem og som ikke ønsker å være der, må få annet tilbud, krever LHL Hjerneslag.

– Sentrale politikere har i over 20 år hatt en god intensjon, men den er ikke den fulgt opp med en individuell rett til å velge et annet tjenestetilbud enn sykehjem, sier Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag.

Skar viser til nyeste oversikten fra Helsedirektoratet, som mangler innrapportering fra Oslo og Akerhus. Ifølge oversikten var 81 unge langtidsinnlagt på sykehjem i fjor, hvorav 17 ønsket en annen bolig. For 7 av de 17 med flytteønsker var det ingen flytteplaner, ifølge LHL.

I 2015 var 122 unge funksjonshemmede i alderen 18-49 år innlagt på sykehjem, og 20 av dem ønsket et annet tilbud.

Målsetting i 2005
Skar viser til at Stortinget siden siste halvdel av 1990-tallet gitt en rekke pålegg om at unge funksjonshemmede skal ut av eldreinstitusjoner, og dette var en målsetting som skulle nås innen 2005.

–Sentrale politikere har i over 20 år hatt en god intensjon, men den er ikke den fulgt opp med en individuell rett til å velge et annet tjenestetilbud enn sykehjem. Nå må det ryddes opp i dette slik at det blir samsvar mellom nasjonale politiske intensjoner og kommunal praksis, uttaler Skar i en pressemelding.

Han legger til at Kristelig Folkeparti er alene om å ha programfestet at unge med nedsatt funksjonsevne, som trenger tilpasset bolig og som ikke ønsker sykehjemplass, skal få et tilbud om dette utenom sykehjem.

– For unge som er ufrivillig på sykehjem eller aldershjem håper jeg dette ikke betyr at de andre partiene nå har abdisert på sin over 20 år gamle løfter, sier Skar.

Hjerneslag
Han forteller til Dagens Medisin at noen av de unge som er på sykehjem i dag har fått skader på grunn av hjerneslag.

– Ifølge Norsk Hjerneslagregister var 223 av hjerneslagpasientene som ble innlagt på sykehus i 2015 i alderen 18-44 år. Og ifølge Folkehelseinstituttet ble 14 pasienter under 18 år innlagt med hoveddiagnosen hjerneslag, og ytterligere 24 var registrert med hjerneslag som bidiagnose, sier Skar til Dagens Medisin.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • lege 19.06.2017 21.08.09

  Det er pinlig. Og jeg synes ikke grensen for ung bør være 49 år. Man bør vel ikke plasseres på sykehjem sammen med senildemente og svært sjuke mennesker med alder 70-80+ -selv om pasientene har passert 50 år De fleste burde få tilpasset bolig og hjelp, uavhengig av alder, avhengig av eget ønske

Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!