Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

«Glansbildeversjonen tåler ikke møtet med virkeligheten»

Ap-politiker Torgeir Micaelsen krever flere konkrete svar om ventelistene ved norske sykehus.

Annons:
Torgeir Micaelsen (Ap) vil ha flere svar. Arkivfoto.

Nye ventelistetall ble torsdag offentliggjort etter at helseminister Bent Høie (H) påla sykehusene dette i fjor.

– Vil vite hva de venter på
Sykehusavdelinger over hele landet sliter med massive «interne» køer, noe Dagens Medisin dokumenterte i fjor.

Nå viser de nyeste tallene at sykehusene ikke greier å håndtere nær 168.000 pasientavtaler.

I disse køene plasseres pasienter som har fått sin juridiske frist for å bli innkalt til sykehuset, oppfylt, men som ikke fått den behandlingen, kontrollen eller utredningen de faktisk venter på.

Ingen vet imidlertid hva pasientene er forsinket til, ifølge fagdirektør i Helse Midt-Norge, Henrik Sandbu, som har ansvaret for å koordinere tallene.

Tallene avdekker den reelle helsekøen, mener helsepolitisk talsperson i Ap, Torgeir Micaelsen.

Men han vil vite hva pasientene faktisk venter på.

– Tallene viser at regjeringens egen glandsbildeversjon av ventelistestatistikken ikke tåler møtet med virkeligheten pasienter og helsepersonell møter i sykehusene.

– Vi må nå få konkrete svar på hvilke pasienter som rammes av avtalebruddene fra sykehusene sin side. For mange er det ikke verdens undergang at en avtalt kontroll blir utsatt, men når vi ikke vet hvilke pasienter og behandlinger som rammes, vet vi heller ikke med sikkerhet at sykehusene har kontroll med alvorlig syke pasienter.

– Tallene viser enorme forskjeller mellom fagområder og sykehus som ikke kan forklares med at sykehusene er så forskjellige. Det holder ikke. Dessverre har regjeringen vært mest opptatt av å få tiden pasientene opplever til første kontakt med sykehuset så lav som mulig, og først i de siste vært tydelige overfor sykehusene at det er minst like viktig at pasientene opplever at avtaler senere i pasientforløpet overholdes.

Materialet som ble offentligjort torsdag, avdekker også at det er store forskjeller mellom sykehus, også innenfor samme regionale helseforetak.

Det er også store forskjeller i størrelsen på de interne køene i ulike fagområder.


Les mer om dette her:

Øyesykdommer forverres i køen


Over 10.000 nevrologi-avtaler i intern sykehuskø

Sliter med å ta unna hjerte-køene

Stor forskjell på kø for lungesyke – i samme helseregion

Tusenvis av barn i intern kø for psykisk helsehjelp

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • pst 16.06.2017 11.56.20

  Alltid "underholdende" å se opposisjonspolitikeres iver for å forsøke/virke/fremstå mer seriøse enn hva kollegaer i posisjon er. Man har jo helt glemt eller å forsøke å få andre til å glemme hva for kvaliteter/mangel på kvaliteter de selv sto for gjennom 2 perioder. Mange politikere har nok langt større behov for å realisere sitt ego enn å forbedre det samfunnet vi lever i.

 • Kjartan Haiger 16.06.2017 11.11.22

  At "ingen vet hva pasientene er forsinket til", er journalisten sin påstand. Det sier seg selv at sjukehusene vet hva pasienten skal inn til. Vi setter ikke opp timer i hytt og pine for å sysselsette oss selv. En helt annen ting er om det er lett å systematisere og akkumulere den informasjonen til oversikter som gjør at politikere og journalister får enkle oversikter. At det er forskjeller mellom foretak er heller ikke uventet. Etterspørselen utvikler seg gradvis, mens tilbudet utvikler seg i rykk og napp. Det er ikke et en-til-en forhold mellom antall leger og pasienter. Vi har ikke råd til å ansette en ny lege bare fordi det tilkommer en pasient mer, eller sier opp en lege fordi det blir en pasient mindre. Derfor vil det sjelden være optimal balanse mellom tilbud og etterspørsel med påfølgende variasjon i ventetider. Spørsmålet er hvor stor andel av variasjonen som er uforklart ut over dette .

Nyheter fra startsiden

SAMHANDLING MELLOM FASTLEGER OG SYKEHUS

– Vi trenger et «utskrivingspoliti»3

Pasientforening saksøker staten

Derfor stoppet de ny Spinraza-vurdering2

Nye retningslinjer for svangerskapsomsorg

Gravide skal få komme raskere til første time2