Bør få bedre matservering

Måltider som ikke dekker beboernes behov, kan føre til redusert livskvalitet og i verste fall økt dødelighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Stein Johnsen, direktør i Virke Service

MATTILBUDET I norske sykehjem varierer mye når det kommer til kvalitet, serveringstidspunkt og individuell tilpassing, viser en ny rapport fra Oslo Economics for Virke. En mulig løsning på disse utfordringene, og Virkes anbefaling til kommunene, er å øke bruken av private leverandører.

I mange offentlige tjenestetilbud er mattjenester en vesentlig del. Å sikre et godt mattilbud, er derfor svært viktig, spesielt for de førti tusen som i dag bor på norske sykehjem. Her er måltidene en sentral del av den daglige rytmen, der tilværelsen for mange kan være ensom og ensformig.

Velsmakende måltider kan potensielt være høydepunktet i hverdagen, men måltider som ikke dekker beboernes behov, kan føre til redusert livskvalitet og i verste fall økt dødelighet. Derfor bør det fokuseres på både kvalitet, men også serveringstidspunkt.

FLEKSIBILITET. Private matleverandører kan gi fleksibilitet i serveringstidene. Det er ingen tvil om at kvaliteten på maten, og serveringstidspunktet, er av stor betydning for beboerne. Et spørsmål som bør stilles, er hvilken betydning det har at over halvparten av sykehjemmene velger bort private matleverandører. I denne debatten står god måltidsrytme står sentralt.

I dag serveres mange beboere middag til lunsjtider, et måltid det ellers ville ha vært naturlig å få senere på dagen. Det er imidlertid vanskelig for mange sykehjem, fordi bemanningshensyn og ressurser til matlaging styrer når middag blir servert. Rapporten peker på at matlevering fra ekstern leverandør åpner for fleksibilitet i innretningen av måltidsrytmen, der de eldres behov – ikke kjøkkenets åpningstider – legger føringene for når middag blir servert.

Virke mener dette understøtter at langt flere bør motta mat fra eksterne matleverandører.

INDIVIDUELLE VALG. Flere studier viser stort forbedringspotensial i dagens mattilbud. Dersom samme mat lages til alle beboere, er det naturlig nok liten grad av individuell tilpassing i mattilbudet og beboere på sykehjem. Dette kan endres ved private matleverandørers suis-vide metode suis-vide, som tilbyr at beboere kan muligheten til individuelle valg. De kan dermed etter eget ønske spise både laks, kjøttkaker og pasta rundt samme middagsbord.

Det blir også lettere å ta hensyn til individuelle behov, som allergier og ulike personlige ernæringsbehov.

SAMFUNNSØKONOMIEN. Økt bruk av private aktører innenfor matlevering har et potensial for å oppnå samfunnsøkonomiske gevinster, viser rapporten. Med flere aktører er det større sannsynlighet for mer brukertilpassede måltider, nye og mer fleksible driftsmodeller, bedre kvalitet på maten og lavere kostnader.

Virke mener at det offentlige bør møte private matleverandører med åpent sinn. Økt bruk av private kan være et viktig bidrag til å gi våre eldre mulighet til å spise det de selv ønsker til middag, og få bukt med den uheldige matrytmen som forekommer ved mange norske sykehjem i dag.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS