Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

TIDSPRESS: Krav om raskere resultatet vil svekke forskningen, mener flere forbund i Norden. Illustrasjon: Colourbox

TIDSPRESS: Krav om raskere resultatet vil svekke forskningen, mener flere forbund i Norden. Illustrasjon: Colourbox

Frykter mer uinteressant forskning

Høye forventninger til raske resultater i forskning står i veien for vitenskapelig gjennombrudd, mener flere fag- og profesjonsforbund i Norden.

Annons:

Det norske Forskerforbundet var ett av ni nordiske fag- og profesjonsforbund utdanning som var samlet i Oslo forrige uke. Forbundet viser til at utviklingen i de nordiske landene har klare fellestrekk ved at myndighetene vil ha stadig raskere resultater og at dette gjenspeiles i forskningsfinansieringen.

Blant andre Forskerforbundet mener at konsekvensene kan bli flere lav-risiko forskningsprosjekter. Det kan riktignok bidra til at resultatene kan publiseres raskere, men kan også gi mindre interessante funn og igjen kunne føre til færre vitenskapelige gjennombrudd, skriver Forskerforbundet på sin hjemmeside.

Dette er kravene til de nordiske fag- og profesjonsforbundene:

– At forskningsfinansieringen gir den langsiktigheten og forutsigbarheten som er nødvendig for å bygge fremragende forskningsmiljøer. Basisbevilgningene må opp.

– At forskerne gis arbeidsbetingelser som flytter risikoen fra forskeren til forskningen. Den høye midlertidigheten blant forskere må ned.

– At myndighetene avstår fra detaljstyring av forskningen. Institusjonene og forskerne må gis den faglige friheten som gjør dem i stand til å forfølge vitenskapelige gjennombrudd.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: