TIDSPRESS: Krav om raskere resultatet vil svekke forskningen, mener flere forbund i Norden. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Frykter mer uinteressant forskning

Høye forventninger til raske resultater i forskning står i veien for vitenskapelig gjennombrudd, mener flere fag- og profesjonsforbund i Norden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det norske Forskerforbundet var ett av ni nordiske fag- og profesjonsforbund utdanning som var samlet i Oslo forrige uke. Forbundet viser til at utviklingen i de nordiske landene har klare fellestrekk ved at myndighetene vil ha stadig raskere resultater og at dette gjenspeiles i forskningsfinansieringen.

Blant andre Forskerforbundet mener at konsekvensene kan bli flere lav-risiko forskningsprosjekter. Det kan riktignok bidra til at resultatene kan publiseres raskere, men kan også gi mindre interessante funn og igjen kunne føre til færre vitenskapelige gjennombrudd, skriver Forskerforbundet på sin hjemmeside.

Dette er kravene til de nordiske fag- og profesjonsforbundene:

– At forskningsfinansieringen gir den langsiktigheten og forutsigbarheten som er nødvendig for å bygge fremragende forskningsmiljøer. Basisbevilgningene må opp.

– At forskerne gis arbeidsbetingelser som flytter risikoen fra forskeren til forskningen. Den høye midlertidigheten blant forskere må ned.

– At myndighetene avstår fra detaljstyring av forskningen. Institusjonene og forskerne må gis den faglige friheten som gjør dem i stand til å forfølge vitenskapelige gjennombrudd.

Powered by Labrador CMS