MEDISIN-OVERSIKT: Helse- og omsorgsdepartementet regner med at det vil ta tre til fem år før legene har en enhetlig og oppdatert oversikt over en pasients medisinbruk. Arkivfoto: Ann-Elin Wang Foto:

I gang med arbeidet for pasientens legemiddel-liste

Nødvendige forskriftsendringer er nå sendt på høring. Men det tar enda noen år før en enhetlig og oppdatert oversikt over en pasients medisinbruk er fullt ut implementert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har nå sendt ut på høring forskriftsendringer for å kunne etablere pasientens legemiddel-liste – en enhetlig og oppdatert oversikt over den enkeltes behandling med medisiner.

Departementet viser i høringsnotatet til at legemiddelfeil er en av de hyppigst forekommende uønskede hendelsene i helse- og omsorgstjenesten.

HOD mener at en oppdatert oversikt over legemidlene som hver enkelte pasient skal bruke trolig er det viktigste enkelttiltaket som kan gjøres for å bedre pasientsikkerheten på legemiddelområdet.

Inntil fem år frem i tid
HOD foreslår en løsning som tar utgangspunkt i gjenbruk og videreutvikling av dagens nasjonale e-helseløsninger (e-resept og kjernejournal).

Deler av prosjektet kan gjennomføres allerede når forskriftsendringene trer i kraft, men ifølge departementet  vil det ta tre til fem år før pasientens legemiddelliste fullt ut er implementert og i bruk.

Fornøyd
Statens legemiddelverk er fornøyd med at det nå skal bli mulig å få en oversikt over hvilke medisiner den enkelte pasient bruker. 

– Vi er svært glade for dette, som har vært et ønske fra Legemiddelverket i flere år. Dette vil bety mye for pasientsikkerheten og vil bidra til riktig behandling, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til Dagens Medisin.

Oppdateres sentralt
Forslaget innebærer at de som skriver ut medisiner må forholde seg til pasientens legemiddelliste før et nytt legemiddel kan forskrives, heter det i høringsnotatet.

Hver gang det gjøres endringer i en pasients medisinering skal legemiddellisten oppdateres sentralt ved at legene endrer i Reseptformidleren. Samtidig journalføres relevante legemiddelopplysninger automatisk i den ordinære pasientjournalen i den enkelte virksomhet.

Powered by Labrador CMS