ASBEST-FUNN: Onkolog Oluf Dimitri Røe (t.h.) ved Sykehuset Levanger presenterte nye forskningsfunn under ASCO-konferansen sammen med sin greske kollega Christos Meristoudis. Foto: Målfrid Bordvik

Stor kreftrisiko ved miljø-eksponering av asbest

Overlege Oluf Dimitri Røe ved Sykehuset Levanger presenterte nye forskningsfunn på verdens største kreftkonferanse.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: – Vi må ta asbest på stort alvor, sier onkolog Oluf Dimitrie Røe ved Sykehuset Levanger.

Lørdag delte han funn fra en ny studie med kolleger fra hele verden under en såkalt «poster-presentasjon» på ASCO i Chicago.

Les abstraktet her.

Sammen med phd-student Vasiliki Panou og kolleger ved Aalborg Universitetshospital har han undersøkt forekomsten av mesotheliom, en sjelden kreftform som er sterkt knyttet til eksponering av asbest, i Aalborg i Danmark.

91 kvinner
I Aalborg i Nord-Jylland var det en asbestfabrikk i 60 år før den ble lagt ned i 1986. Dette har bidratt til at forekomsten av mesotheliom her er blant de høyeste i hele verden. I Nord-Jylland får 1/100.000 kvinner og 5/100.000 menn sykdommen, som rammer lungehinne og bukhinne.

Forskerne har kartlagt i hvilken grad 91 kvinner med mesotheliom var utsatt for asbest. De har skilt mellom kvinner som arbeidet med asbest, kvinner som bodde sammen med en asbest-arbeider og kvinner som bodde innenfor en radius fra asbestfabrikken på 10 kilometer.

– Blant kvinnene var det bare ni prosent som hadde jobbet med asbest, det var overraskende få. Derimot var det en stor andel, 64 prosent, som hadde vært utsatt for miljø-eksponering. Flere hadde vært gift med, eller hatt en sønn, som arbeidet med asbest, sier Røe.

Ett år nok
20 prosent av kvinnene hadde kun bodd i nærheten av fabrikken innenfor en radius på 10 kilometer som eneste eksposisjon, og én av kvinnene hadde bare bodd der i ett år.

– Dette viser at noen har stor mottakelighet for sykdommen selv ved kortvarig eksponering, sier forskeren.

Asbest-utsatte kvinner er i liten grad undersøkt før, forteller Røe. I Norge er det om lag 80 personer som diagnostiseres med mesotheliom hvert år.

Brukes fortsatt
– Det er viktig at slike studier kommer frem. Asbest brukes fortsatt mye i Russland, Kina, India og Brasil. Det må det bli slutt på, sier han.

Også i Norge er det fortsatt asbest i mange hus bygd på 1950 til 1980-tallet. Snekkere, rørleggere, elektrikere og andre som arbeider i gamle hus er utsatt. Onkologen har følgende råd;

– Sjekk om det er asbest i huset ditt. Hvis det er det, så få profesjonelle til å fjerne det, sier han.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS