Første analyser for lungekreft-test

Analyser fra den norske HUNT-studien viser forskjeller i blodet på pasienter som utviklet kreft, og de som ikke gjorde det.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: De første resultatene fra «Cancer Biomarkers in HUNT», som er en del av HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag), ble lagt frem som en del av ASCO-konferansen i Chicago denne helgen.

Forskerne leter etter biomarkører for lungekreft og mesotheliom (lungehinnekreft). Målet er å lage en test som kan diagnostisere kreft på et så tidlig tidspunkt som mulig.

Studerte blodprøver
– Det finnes ingen blodprøve per i dag som kan diagnostisere kreft på et tidlig tidspunkt, sier overlege Oluf Dimitri Røe ved Sykehuset Levanger, som er førsteforfatter på studien.

Ved hjelp av data fra HUNT har forskerne analysert blodprøver fra 98 personer, hvorav 48 utviklet kreft fem år senere, mens de resterende ikke utviklet kreft. I denne studien så de på mange hundre metabolitter, som er de minste bestanddelene i blodet.

– Kan skille gruppene
– Hva finner dere i analysene?

– Vi finner forskjeller ved at det er ulik mengde metabolitter i blodet mellom de som fikk kreft og de som ikke gjorde det, fem år før diagnosen. Det finnes en signatur basert på metabolitter som med rimelig god sikkerhet kan skille de to gruppene, sier Røe.

Forskerne er fortsatt et stykke unna å ha en ferdig utviklet krefttest.

– Litt lovende
– Vi er ikke veldig nærme, men dette er litt lovende resultater. Vi håper at vi på
neste års ASCO har veldig gode resultater, sier Røe.

Forskerne skal nå gjøre ferdig studien og planlegger å validere funnene på et større antall pasienter.

Studien er støttet av den internasjonale lungekreftforeningen (IASLC) og Samarbeidsorganet NTNU Helse Midt-Norge.

SIGNATUR: Figuren viser at en gruppe metabolitter i blod 1-5 år før diagnosen kan plukke ut de som får lungekreft eller mesotheliom med relativt stor sikkerhet. De røde prikkene er individer som fikk lungekreft eller lungehinnekreft 1-5 år før diagnosen og de blå er de som ikke fikk kreft.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS