NYFØDT I KUVØSE: Flere og stadig yngre barn overlever prematur fødsel. Forskere har undersøkt sammenhengen mellom tidlig fødsel og risiko for hjertesvikt senere i livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

For tidlig fødsel kobles til økt risiko for hjertesvikt

Premature barn har økt risiko for å utvikle hjertesvikt i barne- og ungdomsårene, ifølge svenske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskere ved Karolinska Institutet har gjennomført en registerstudie på 2,6 millioner mennesker født mellom 1987 og 2012. Artikkelen er nylig publisert i Journal of the American College og Cardiology (JACC).

– Vi ser at risikoen for å bli rammet av hjertesvikt er høyere blant for tidlig fødte, og at risikoen øker dess kortere graviditeten er. Jo tidligere fødsel, desto større risikoøkning, oppsummerer Hanna Carr, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Studien viser at barn født før 28. graviditetsuke har 17 ganger høyere risiko for å utvikle hjertesvikt sammenlignet med fullbårne barn. For barn født i uke 28 til 31, var risikoen om lag tredoblet. Sammenhengen vedvarte når forskerne justerte for andre faktorer som fødselsvekt, sosioøkonomiske faktorer og hjertesykdom hos foreldrene.

Resultatene er på linje med tidligere studier. Forskerne understreker at hjertesvikt er en svært uvanlig tilstand hos barn og unge voksne, og at risikoen for å bli rammet er svært liten, også for ekstremt premature. Risikoen kan reduseres ved at man er fysisk aktiv, avstår fra tobakk og drikker lite alkohol.

Powered by Labrador CMS