OVERRASKET: Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret er overrasket over spriket i medeiomtaler av kreft. Arkvifoto. Foto:

Brystkreft får mest medie-oppmerksomhet

Brystkreft er den kreftformen som omtales oftest i norske medier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskjellene på hvilke kreftformer som får oppmerksomhet er store. Det viser en ny kartlegging som Kreftregisteret har gjort.

Blærekreft sjeldent omtalt
Brystkreft omtales med god margin hyppigst, mens blærekreft, som også er en av våre største kreftsykdommer, sjelden får spalteplass.

Medieovervåker Atekst registrert ordet «blærekreft» i 2000 oppslag, mens «brystkreft» er omtalt nesten 20 ganger så ofte – over 38.800 ganger.   

Brystekreft er omtalt over 38.000 ganger, noe som er 20 ganger så ofte som blærekreft.

– Det er overraskende at forskjellene er så store, og ikke minst at en så stor kreftform som blærekreft er så lite synlig. Blant menn er dette den fjerde største kreftformen, uttaler direktør for Kreftregisteret, Giske Ursin kreftregisteret.no.

– Bemerkelsesverdig
Erik Skaaheim Haug, overlege ved Sykehuset i Vestfold og leder av Norsk Blærekreftgruppe, er enig i at dette er bemerkelsesverdig.

– Det blir stadig mer åpenhet rundt kreft, men blærekreft står helt på sidelinja i denne sammenhengen. Det kan være uheldig fordi mange ikke kjenner til tidlige tegn på sykdommen, som blod i urinen, og derfor kommer senere til behandling. Særlig for kvinner kan blod i urinen feiltolkes som en del av en urinveisinfeksjon, så det er viktig å kontrollere at blod i urinen faktisk forsvinner etter behandling av urinveisinfeksjon, uttaler han, ifølge Kreftregisteret.

Hudkreft, som er den femte største kreftsykdommen blant menn, er til sammenligning omtalt mer enn 11.000 ganger, og den største kreftformen, både blant menn og totalt, nemlig prostatakreft, er nevnt nær 17.700 ganger.

Powered by Labrador CMS