Gi oss kompetanseløft for muskel- og skjelett!

Regjeringen har nå mulighet til å løfte kompetansen innen muskel- og skjelettfeltet. Jeg oppfordrer den til å sette egne politiske visjoner ut i praktisk handling også på dette området.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Vegard Ølstørn, leder av faggruppen for manuellterapi i Norsk Fysioterapeutforbund

I STORTINGSMELDING nummer 26; «Fremtidens primærhelsetjeneste», skriver regjeringen at den vil skape pasientens helsetjeneste – og at det kreves endringer for å oppnå dette. Mange gode endringer er gjennomført, blant annet fokus på kompetanseløft hos fastleger ved at alle fastleger må være spesialister i allmennmedisin eller i spesialistløpet. Slik sikrer regjeringen seg kontinuerlig, oppdatert kompetanse på en svært viktig rolle i primærhelsetjenesten. Endringene bør ikke stoppe der.

Regjeringen skriver også i St.meld.nr. 26 at den ønsker personell med bred klinisk kompetanse i kommunene. For å stimulere denne utviklingen, vil regjeringen vurdere å bruke offentlig spesialistgodkjenning som virkemiddel, og den vurderer å inkludere fysioterapeuter med videreutdanning innen manuellterapi, også kalt manuellterapeuter, i ordningen.

GODT UTREDET. I denne saken er flere utredninger unødvendig. · Allerede i 2005 anbefalte Sosial- og helsedirektoratet offentlig spesialistgodkjenning av manuellterapeuter, og i 2006 foreslo direktoratet en forskrift om spesialistgodkjenning av fysioterapeuter. · I juni 2009, under behandlingen av Ot.prp. 83 (2008-2009), ba Stortinget regjeringen om å legge frem en egen sak om organisering og vilkår for den fremtidige ordningen med spesialistgodkjenning og utdanning av spesialister i helsevesenet. Helsedirektoratet utredet dette, og i 2012 forelå anbefalingene fra direktoratet om offentlig spesialistordning for manuellterapeuter. · Senest i behandlingen av Dokument 8:44 S (2014–2015) i Stortinget var det under debatten et flertall av medlemmene i Helse- og omsorgskomiteen som var positive til å innføre en offentlig spesialistordning for manuellterapeuter.

UTEN HENVISNING. Manuellterapeuter ble primærkontakter i 2006 etter et vellykket prøveprosjekt i tre fylker. Derfor har manuellterapeuter i dag, ut over den spissede behandlingskompetansen innen muskel- og skjelettfeltet, utvidede rettigheter i primærhelsetjenesten når det kommer til mulighet til å sykmelde inntil 12 uker, rekvirere bildediagnostikk og henvise til legespesialister.

Siden 2006 har pasientene også hatt mulighet til å gå direkte til manuellterapeuten uten henvisning fra lege.

KOMPETANSELØFT. Regjeringen har nå mulighet til å sikre en kontinuerlig oppdatert kompetanse på muskel- og skjelettfeltet, der fysioterapeuter med videreutdanning i manuellterapi innehar både bredde- og dybdekunnskap. Muskel- og skjelettfeltet er i en enorm utvikling og månedlig publiseres det rundt 15.000 nye sider forskning på dette området. Når regjeringen ønsker å sikre seg personell med oppdatert kunnskap, er det ingen vei utenom offentlig spesialistgodkjenning. Gjennom en offentlig spesialistgodkjenning vil det, på lik linje med fastlegen, bli stilt krav til kontinuerlig oppdatering av manuellterapeuter.

Regjeringen vil med dette følge opp retningen den har satt for fastlegene i forhold til kompetanseløftet – og den kan gjøre dette uten nye, omfattende utredninger. Så da gjenstår det bare politisk handlekraft. Tiden er inne, Bent Høie!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2017

Powered by Labrador CMS