STORE AMBISJONER; HØY RISIKO: Administrerende direktør for OUS, Bjørn Erikstein, sier de høye ambisjonene om overskudd vil medføre store endringer i driften. Arkvifoto. Foto:

Varsler store endringer i driften av Oslo universitetssykehus

Høye ambisjoner om å oppnå overskudd for å kunne gjennomføre investeringer gjør at OUS-direktøren varsler store endringer. Ansatte er kritiske til den økonomiske langtidsplanen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I 2021 planlegger Oslo universitetssykehus (OUS) 400 millioner kroner i overskudd. Videre skal overskuddet være på 300 millioner i 2018, 350 millioner i 2019 og 400 millioner også i 2020.

Direktøren: – Høy risiko
Å gjennomføre OUS’ økonomiske langtidsplan blir krevende, varslet administrerende direktør Bjørn Erikstein, da økonomisk langstidsplan for perioden 2018-2021, ble vedtatt av OUS-styret denne uken.

– For å kunne finansiere omfattende investeringer må det store endringer til, i driften av foretaket, var Eriksteins klare beskjed i sin redegjørelse til styret.

Han  understreker også overfor styret at planen «bærer med seg høy risiko i forhold til gjennomføring».

– Høye ambisjoner
– Med de økonomiske rammene som er stilt til utsikt og de investeringsbehovene som foreligger har ikke foretaket noe annet valg enn å sette svært høye ambisjoner når det gjelder effektivisering av driften, heter det i Eriksteins redegjørelse.

Det er store behov for oppgraderinger og nyinvesteringer i Oslo universitetssykehus, og derfor er den økonomiske utfordringen for driften avforetaket svært stor i årene framover. For å kunne gjennomføre nødvendige investeringer må foretaket oppnå betydelige overskudd, heter det fra sykehuset.
Økte kostnader til IKT og medisiner
Blant kostnadene som stikker seg ut, er at det vil være økte kostnader til IKT på i underkant av 200 millioner kroner fra budsjett 2017 til budsjett 2021.

I samme periode vil økningen i medikamentkostnader være på rundt 250 millioner kroner.  
Nullvisjon om korridorpasienter
Videre har OUS også satt seg mål om å ha null korridorsenger, og de tror de vil greie det:

– Med en betydelig andel elektive behandlingstilbud, skal det med riktig registrering, bedre oversikt over beleggsituasjonen totalt i sykehuset og gjennom samarbeid på tvers av sengeenheter, være innen rekkevidde å nå målsettingen, heter det i langtidsplanen.

Ansatte: – Ingen realisme

Til Dagens Medisin sier foretakstillistvalgt Aasmund Bredeli at han mener det ikke er noen realisme i det som står i planen.
Sammen med ansatterepresentantene Else Lise Skjæret og Svein Erik Urstrømmen vendte han tommelen ned for forslaget.
Blant annet mener de at planen mangler konkrete planer for hvordan man skal gjennomføre endringene som må til, om planen skal gjennomføres.

– Planen bærer preg av urealistiske innsparingsplaner, resultatmål og investeringsplaner planperioden, heter det fra de tillitsvalgte til styret.

– Neppe gjennomførbart
– Det legges til grunn en betydelig aktivitetsøkning og samtidig effektivisering av driften uten at det foreligger konkrete planer for hvordan dette skal gjøres. Planen er neppe gjennomførbar fordi driftsforutsetningene vil være uendrede i mange år fremover inntil nybygg er realisert. Dette innebærer at store deler av investeringsplanene som skal effektivisere driften ikke kan gjennomføres. Dermed blir det høy risiko for at  kapasitet og kvalitet i pasientbehandlingen svekkes.
– Underfinansiert
– Økonomisk langtidsplan synliggjør at Oslo universitetssykehus er betydelig underfinansiert med tanke på de foreliggende fremtidsplanene. Vi ber derfor styreleder gå i dialog med eier for å avklare realistiske økonomiske forutsetninger for drift og investeringer i årene fremover, heter det ansattrepresentantenes bemerkning til styrevedtaket.

Powered by Labrador CMS