KREVER TILTAK: Ragnhild Storstein Spilker i NAKMI etterlyser en helhetlig og systematisk plan for bedre innvandrerhelse fra myndighetene. Foto: Ram Gupta Foto:

Ber Høie gjøre mer for innvandrerhelse

Helsemyndighetene tar ikke kommunikasjonsutfordringen mellom innvandrere og helsetjenesten nok på alvor, ifølge flere organisasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I et felles opprop etterlyser 20 frivillige organisasjoner tiltak fra regjeringen for å møte kommunikasjons- og informasjonsutfordringer mellom helsetjenestene og innvandrerbefolkningen. Initiativet kommer fra Nettverk for innvandrerhelse i frivillig sektor (NIFS).

«Det er en oppfatning blant medlemmene i NIFS at forståelsen for ulike utfordringer i kommunikasjon og informasjon fra helsevesenet ti linnvandrerbefolkningen ikke er god nok hos sentrale myndigheter og ledere i helsevesenet, og at dette ikke får nok fokus i utviklingen av helsetjenester i Norge», heter det i brevet adressert til helseminister Bent Høie.

Etterlyser handlingsplan
De viser til at det bor nær 850.000 innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre i Norge i dag. En rekke studier har vist høyere sykelighet og dårligere helse i enkelte innvandrergrupper.

– Ulik forståelse og kunnskap om helse og sykdom og manglende kjennskap til helsetjenestene hos innvandrere, sammen med kommunikasjonsbarrierer og mangel på kompetanse hos helsepersonell om migrasjon og helse, kan medføre dårligere tilgang til og kvalitet på helsetjenestene, sier Ragnhild Storstein Spilker, prosjektleder ved Nasjonalt kompetansesenter for migrasjons- og minoritetshelse (NAKMI).

De mener utfordringene bør møtes på en helhetlig og systematisk måte fra myndighetenes side, gjennom en handlingsplan.

Innkalt til møte
– Det finnes en del bra materiell og kunnskap om gode formidlingsmetoder allerede, men for at helsepersonell i en travel hverdag skal kunne benytte seg av det, må dette samles i en felles ressursportal. Det må også utvikles nytt informasjonsmateriell på ulike språk, på en måte som folk forstår. Dette er viktig for at pasienten kan medvirke, som vektlegges i pasientens helsetjeneste, sier Spilker.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke besvart henvendelsen fra organisasjonene, men opplyser til Dagens Medisin at de vil innkalle representanter fra nettverket for å diskutere det de tar opp i brevet. Møtet skal holdes 6. juni.   

Powered by Labrador CMS