Grunn til å beskytte seg mot hiv-smitte?

Det er riktig å fokusere forebygging av hiv blant dem med høyest risiko, men dette betyr ikke at alle andre kan glemme sin egen risiko. Derfor er det viktig å bevisstgjøre hele befolkningen på viktigheten av å bruke kondom for å beskytte seg mot hiv-smitte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Hanne Keyser Hegdahl, medisinstudent ved Universitetet i Bergen

FERSKE TALL fra Folkehelseinstituttet viser at det i 2016 ble diagnostisert 220 nye tilfeller av hiv i Norge. Av dem ble 50 heteroseksuelle personer smittet mens de var bosatt i Norge, og av dem igjen var kun 13 personer kvinner. Den nye rapporten, som kom 1. mars, viser at blant de heteroseksuelle mennene som ble smittet mens de var bosatt i Norge, ble 76 prosent smittet i utlandet, hovedsakelig i Thailand.

Mens majoriteten av heteroseksuelle menn ble smittet via seksuell kontakt i utlandet, er bildet et helt annet for kvinnene, som hovedsakelig smittes av en fast partner eller ektefelle. Det ble også registrert 87 nye tilfeller av hiv blant menn som har sex med menn, som er den gruppen i Norge med høyest risiko for smitte med hiv.

TRENDEN MÅ SNUS. Selv om tallene for Norge er lave, kan det de siste ti år ses en svakt økende forekomst av hiv-tilfeller blant heteroseksuelle menn og kvinner som ble smittet mens de var bosatt i Norge, altså blant gruppene som tradisjonelt sett har lav risiko for hiv-smitte. For å snu denne trenden, kan det nok en gang være nødvendig å fremheve hvilke tiltak som beskytter mot smitte.

Kondom er det eldste prevensjonsmiddelet vi har og det er også det eneste som beskytter både mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare sykdommer. Det er enkelt å bruke, fritt for bivirkninger og kan fås gratis fra Helsedirektoratet og flere andre aktører. Likevel tyder høy forekomst av klamydia og økning i forekomsten av gonoré på at bruken av kondom i Norge er lav.

En undersøkelse som ble gjennomført for sex- og samfunnsorganisasjonen RFSU i 2016, viste at nordmenn er dårligst i Norden på kondombruk, og at kun fire av ti brukte kondom når de hadde sex med ny partner.

FOREBYGGING. I oktober 2016 ble det besluttet å ta i bruk preeksponeringsprofylakse (PrEP) som en del av det forebyggende arbeidet mot hiv i Norge. PrEP er såkalt antiretrovirale legemidler som forhindrer at viruset formerer seg dersom en person blir smittet av hiv, og er hovedsakelig tiltenkt menn som har sex med menn, da denne gruppen som nevnt er blant dem med høyest risiko for hiv-infeksjon i Norge. Dette er svært dyre legemidler som ikke gir noen garanti mot smitte med en beskyttelsesgrad beregnet til et sted mellom 50 og 75 prosent, men det kan være et godt supplement til andre forebyggende tiltak hos dem med høy risiko for smitte.

Innføringen av PrEP som tiltak mot nysmitte av hiv må derfor ikke overskygge det som fortsatt er den beste beskyttelsen mot seksuell overføring av hiv, og som gjelder uansett hvilken risikogruppe du tilhører, nemlig kondom (90 prosent beskyttelse). Innføring av nye tiltak mot hiv-smitte, kan feiltolkes som at kondom nå ikke lenger er nødvendig. Kondom derimot, forhindrer selve overføringen av viruset ved å begrense den fysiske kontakten mellom smittet og ikke-smittet.

UTFORDRINGER. Det er imidlertid ikke bare innføringen av PrEP som gjør det aktuelt å snakke om hiv-smitte. Vi har en økende andel av innvandrere fra land med høyere hiv-forekomst enn i Norge, samtidig som nordmenn driver økt turisme til land med høy forekomst av hiv og slik kan ta med seg viruset hjem. Stadig bedre medisiner mot hiv gjør også at folk nå lever mye lenger med hiv-diagnosen enn det som var tilfellet for bare noen tiår siden.

Det kan på denne måten tenkes at man i Norge får høyere forekomst av hiv i fremtiden, også blant den heteroseksuelle delen av befolkningen. Og mens menn som har sex med menn nok er veldig bevisst på sin risiko og kjenner til hvilke metoder som best beskytter mot smitte, er det trolig mange heteroseksuelle i Norge som ikke ser på hiv som en risiko i det hele tatt, og dermed ikke tar de riktige forholdsregler når de utsetter seg for potensiell smitte.

Det er riktig, og ikke minst viktigst, å ha fokus på forebygging av hiv blant dem med høyest risiko for smitte, men dette betyr ikke at alle andre kan glemme sin egen risiko. Det er derfor viktig å bevisstgjøre hele befolkningen på viktigheten av å bruke kondom for å beskytte seg mot hiv-smitte.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 09/2017

Powered by Labrador CMS