Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

DÅRLIG DOKUMENTASJON: Fennikel har en lang tradisjon som urtemedisin. Det finnes ikke god dokumentasjon for effekt eller sikkerhet ved langtidsbruk, påpeker RELIS.

DÅRLIG DOKUMENTASJON: Fennikel har en lang tradisjon som urtemedisin. Det finnes ikke god dokumentasjon for effekt eller sikkerhet ved langtidsbruk, påpeker RELIS. Foto: Colourbox

Fraråder fennikelte til ammende

Helsepersonell bør ikke anbefale fennikelte til kvinner som ammer, melder RELIS.

Annons:

RELIS (produsentuavhengig legemiddelinformasjon) advarte tidligere i år mot at fennikelte gis til småbarn. Årsaken er at teen inneholder estragol, som kan være kreftfremkallende.

Fennikelte har av norske fagmiljøer og nettsteder i mange år blitt anbefalt som et behandlingsalternativ til barn med kolikk. Fordi fennikel hevdes å være melkedrivende, har det tradisjonelt også vært bruk av ammende og inngår ofte i ammete. Teen har også vært brukt av ammende for å motvirke luftsmerter hos barn, men ingen av disse effektene er godt dokumentert.

Nå har legemiddelinformasjonssenteret gjennomgått forskningen på området. Risikoen ved eksponering for lave doser estragol hos mennesker er ikke kjent. Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) anbefaler derfor at gravide og ammende bør eksponeres for estragol i minst mulig grad.

«Dokumentasjon for eventuell nytteverdi ved bruk av fennikelte hos ammende er mangelfull, og etter vår mening bør helsepersonell ikke anbefale bruk av te med fennikel til kvinner som ammer», konkluderer RELIS.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Sykehuskonflikten i arbeidsretten

Vraket som meddommer etter Facebook-kommentar6

MANGE FORTSETTER Å RØYKE ETTER ET HJERTEINFARKT

– Selv om det har virket håpløst, må vi gjøre et nytt forsøk

Den europeiske diabeteskongressen (EASD)

Anslår fem tapte leveår hos 40-åringer med diabetes1

Stamcelletransplantasjon for MS

Får ikke svar på studien før i 20224

Politikk og økonomi

Går av som statssekretær2

ØKNING AV ELDRE PÅ SYKEHUS STØRRE ENN BEFOLKNINGSVEKSTEN

– Vi må satse på forebygging og tidlige tiltak for de «yngre eldre»

DEN EUROPEISKE LUNGEKONGRESSEN (ERS)

Hormontilskudd reduserte fall i lungevolum

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!