Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

DÅRLIG DOKUMENTASJON: Fennikel har en lang tradisjon som urtemedisin. Det finnes ikke god dokumentasjon for effekt eller sikkerhet ved langtidsbruk, påpeker RELIS.

DÅRLIG DOKUMENTASJON: Fennikel har en lang tradisjon som urtemedisin. Det finnes ikke god dokumentasjon for effekt eller sikkerhet ved langtidsbruk, påpeker RELIS. Foto: Colourbox

Fraråder fennikelte til ammende

Helsepersonell bør ikke anbefale fennikelte til kvinner som ammer, melder RELIS.

Annons:

RELIS (produsentuavhengig legemiddelinformasjon) advarte tidligere i år mot at fennikelte gis til småbarn. Årsaken er at teen inneholder estragol, som kan være kreftfremkallende.

Fennikelte har av norske fagmiljøer og nettsteder i mange år blitt anbefalt som et behandlingsalternativ til barn med kolikk. Fordi fennikel hevdes å være melkedrivende, har det tradisjonelt også vært bruk av ammende og inngår ofte i ammete. Teen har også vært brukt av ammende for å motvirke luftsmerter hos barn, men ingen av disse effektene er godt dokumentert.

Nå har legemiddelinformasjonssenteret gjennomgått forskningen på området. Risikoen ved eksponering for lave doser estragol hos mennesker er ikke kjent. Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) anbefaler derfor at gravide og ammende bør eksponeres for estragol i minst mulig grad.

«Dokumentasjon for eventuell nytteverdi ved bruk av fennikelte hos ammende er mangelfull, og etter vår mening bør helsepersonell ikke anbefale bruk av te med fennikel til kvinner som ammer», konkluderer RELIS.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!