Helseminister Bent Høie (H) anser Kjersti Toppes (Sp) utspill om hans håndtering av saken rundt RHF-ene som et grovt angrep. Foto:

Høie: – Grovt angrep fra Toppe

Helseministeren mener Kjersti Toppes (Sp) påstander om at han sløser med helsevesenets ressurser ved måten han satte ned utvalget som skulle utrede RHF-ene på, er grove og usanne.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Skremsler om andres helsepolitikk er blitt Toppes varemerke, mener Bent Høie (H).

– Hennes angrep gir et alvorlig innblikk i hva som kan skje hvis Toppe får ansvar for helsetjenesten etter valget, skriver Høie i en epost til Dagens Medisin.

Som kjent kunngjorde han onsdag at han likevel ikke vil legge ned de regionale helseforetakene, slik han gikk til valg på.
– Hun kritiserer meg for å ha brukt penger på å utrede alternative styringsmodeller for en av de største sektorene i samfunnet. Mener hun på alvor at jeg skulle ha fremmet forslag om et nytt styringssystem som ikke var utredet og som det ikke var avklart flertall for i Stortinget. Dét ville vært uansvarlig, sier Høie.

– Når utredningen og høringen viser at det ikke er bedre alternativer og ordningene som foreslås ikke har støtte av de som skal leve med systemet så er det klokt å være åpen for å endre standpunkt. Det har Høyre gjort på vårt landsmøte i programmet for neste periode. Åpent og ærlig.

Toppe uttalte onsdag, at hun stilte spørsmål ved hvorvidt Høie også vil følge utvalget og legge ned styrene i helseforetakene, og gi de regionale styrene mer makt.

– I så fall er det en stor skandale. Det fører til enda mer maktsentralisering og enda mindre folkevalgt kontroll, sa Toppe.

Høie: – Har sagt tydelig nei til å legge ned styrene

Dette reagerer helseministeren sterkt på:
– Jeg reagerer veldig sterkt på at Toppe nå forøker å skape usikkerhet om jeg kommer til å gå inn for Kvinnslandsutvalgets flertallsforslag om å legge ned styrene lokalt. Det har jeg tydelig sagt nei til og det er også i strid med Høyres program for neste periode.
– Men skremsler om andres helsepolitikk er blitt Toppes varemerke. Høyre mener ikke dagens system er perfekt. Derfor vil vi fortsette arbeidet med å sikre mer politisk nasjonal styring, samtidig som vi gir større frihet lokalt nærmest de som møter pasientene, avslutter helseministeren.

Powered by Labrador CMS