Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ALTERNATIVER: – Det finnes ikke alternativer som er bedre på alle områder, men det finnes åpenbart modeller som gir sterkere folkevalgt kontroll og politisk ansvarliggjøring, sier NTNU-professor i helseøkonomi, Jon Magnussen. Foto: Per Corneliussen

ALTERNATIVER: – Det finnes ikke alternativer som er bedre på alle områder, men det finnes åpenbart modeller som gir sterkere folkevalgt kontroll og politisk ansvarliggjøring, sier NTNU-professor i helseøkonomi, Jon Magnussen. Foto: Per Corneliussen

Håper Høie vil justere dagens modell

– Jeg håper han benytter anledningen til å justere dagens modell for å demme opp for en del uheldige utviklingstrekk, sier NTNU-professor Jon Magnussen, som berømmer helseministeren for å være åpen om at han har skiftet mening.

Annons:

Helseminister Bent Høie ønsker likevel ikke å legge ned de regionale helseforetakene. Han sier til Dagens Medisin at han har skiftet mening. Statsråden og nestlederen i Høyre begrunner dette med at det ikke er noen bedre alternativer og at det heller ikke er bred politisk oppslutning om å legge ned den nåværende styringsmodellen av sykehusene gjennom de fire regionale helseforetakene.

Les saken: RHF-ene blir ikke lagt ned: – Jeg har snudd

Professor i helseøkonomi ved NTNU, Jon Magnussen, berømmer Høie for å være ærlig.

– Dette er en god illustrasjon på at det er lettere å være i opposisjon enn i posisjon. Jeg synes det står respekt av at han åpent sier at han har skiftet mening, sier Jon Magnussen til Dagens Medisin.

– I hvilken grad deler du Høies oppfatning om at det ikke finnes noen bedre alternativer?

– Det finnes ikke alternativer som er bedre på alle områder, men det finnes åpenbart modeller som gir sterkere folkevalgt kontroll og politisk ansvarliggjøring. Høies vurdering er vel da at de ulempene disse modellene vil ha på andre områder er så store at han ikke er villig til å gå den veien. Det er en vurdering han nok finner støtte for i Arbeiderpartiet, svarer Magnussen.

Han legger til at Høie har rett i at store omorganiseringer nå vil være krevende.

– Samtidig håper jeg han benytter anledningen til å justere dagens modell for å demme opp for en del uheldige utviklingstrekk. Da tenker jeg særlig på økt konsentrasjon av makt gjennom en mer sentralisert struktur, et investeringsregimé som neppe er bærekraftig og økende utfordringer i samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. Alt dette er det mulig å gjøre noe med innen rammen av helseforetaksmodell, mener Magnussen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!