Foto:

– Vi mangler ambisjoner og visjoner i helsevesenet

– Det er ikke min jobb å sitte bak en lukket dør og finpusse budsjetter og besvare alle mulige eposter, sier kreftlege og avdelingssjef Andreas Stensvold.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Andreas Stensvold er onkolog og avdelingssjef ved kreftavdelingen ved Sykehuset Østfold.

– Tittelen driter jeg i
Han var invitert til å snakke om hverdagen på kreftklinikken, under Dagens Medisins kreftseminar nylig.
Stensvold har ansvar for vel 110 ansatte, 27 senger og 28 behandlingsstoler ved kreftavdelingen på det splitter nye sykehuset.

– Jeg rapporterer direkte til direktøren. Folk spør meg om hvorfor jeg ikke blir kalt «klinikkdirektør» eller «direktør». Men tittelen driter jeg i. Det er enkelt: Jeg har fått et skilt der det står avdelingssjef og da bruker vi det. Så sparer vi penger.

Når pasientene er sykere, må helsevesenet være bedre Andreas Stensvold, kreftlege og avdelingssjef

Mye tid på logistikk
– Utfordringene ved min avdeling er blant annet at vi bruker veldig mye tid på logistikk: Vi har rundt 50 til 80 kurer om dagen og et budsjett på 120 millioner kroner, grovt sagt.
– Jeg jobber også veldig mye med å rekruttere folk. Jeg har sluttet å søke etter onkologer og hematologer. Nå plukker jeg dem ut selv, og går på hver enkelt og spør om de vil komme hit. Min erfaring er at dette er det beste, sa Stensvold. 

– Jobbe smartere
– Jeg jobber også ekstremt mye med arbeidsdeling: Det er så mye som leger gjør i dag som sykepleiere kan gjøre. Og det er mye som sykepleiere gjør, som sekretærene kan gjøre. Vi må presse oss hele tiden på hvordan vi kan jobbe smartere. Mine medarbeidere skal ha pasientfokus – og jeg skal ha fokus på medarbeiderne, så de får gjort jobben sin. Det er mitt mantra. 

Stensvold sitter ikke så mye på kontoret, forteller han: 

– Dette er viktig for meg, fordi min hovedoppgave er å være tilrettelegger for en god arbeidssituasjon. Derfor er det viktig for meg også å ha polikliniske pasienter. Jeg må av og til gå visitt, jeg må være ute og snakke med pasientene og de ansatte. Jeg skal ikke sitte bak en lukket dør og finpusse budsjett og svare på alle mulige eposter. Da får jeg ikke gjort noen ting.

«Må være på»
Å være på – hele tiden – er det som må til for å få respekt i organisasjonen, mener avdelingssjefen: 

– I dagens helsevesen har vi fått veldig profesjonaliserte ledere; det heter at «du kan lede alt». Det er ikke slik, tror jeg. Jeg tror du må vite hva du skal lede. Så har vi sykehuset Østfold: Vår store utfordring er at Østfold fylke er litt som Danmark: Det er sex, drugs & rock’n roll; pasientene her er sykere. Dette får vi ikke gjort så mye med. Men når pasientene er sykere, må helsevesenet være bedre. Vi må tenke smart. 

Stensvold er opptatt av jobben som helsesekretærene gjør: 

– De er en underkommunisert gruppe i helsevesenet etter min mening. 

Ha mantra og ambisjoner
– Vi mangler ambisjoner og visjoner i helsevesenet, konkluderer han.

– Har vi ikke ambisjoner, så kommer vi ingen vei. Det er nok den største utfordringen. Vi har jo nesten ikke visjonærer igjen. Vi må ha hårete mål. Vi har bommet når vi er mest opptatt av de administrative prosessene i sykehusene. Så jobben min er å være en tydelig leder, og fortelle hvilken vei vi skal gå. 

Powered by Labrador CMS