ØKENDE BRUK: Bruken av blodfortynnende medisiner øker, men antallet bivirkninger og dødelige bivirkninger er redusert – i hovedsak på grunn av redusert bruk av Marevan (warfarin). Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Flere pasienter melder bivirkninger av medisiner

Det er ingen økningen i antallet helsepersonell som melder inn legemiddel-relatert bivirkninger, men antallet bivirkningsmeldinger fra pasienter har økt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser årsrapporten fra Legemiddelverket (SLV) for i fjor. Da mottok SLV 3366 bivirkningsmeldinger fra helsepersonell, pasienter og legemiddelprodusenter.

Halvparten av meldingene ble klassifisert som alvorlige. Antall meldinger fra helsepersonell er stabilt, mens meldinger fra pasienter øker, ifølge SLV.

Færre Marevan-dødsfall
Nedgangen i bruken av Marevan (warfarin) fortsetter – parallelt med økning i bruk av nyere antikoagulanter, og det samme gjelder derfor også antallet dødelige bivirkninger av warfarin.

Ni av ti legemiddelrelaterte dødsfall er knyttet til bruken av tre grupper av medisiner: blodfortynnende, legemidler som virker på nervesystemet og kreftmedisiner og legemidler som virker på immunsystemet.

Til tross for økende bruk av blodfortynnende generelt, var det samlet færre bivirkningsmeldinger i fjor enn året før. I 2015 ble det meldt inn 64 dødsfall relatert til blodfortynnende medisiner, mens antallet var redusert til 47 i fjor.

Powered by Labrador CMS