VIL AVVIKLE: Helseminister Bent Høie er enig med Helse Vest i at kuttkirurgien ved Odda sjukehus bør legges ned. Foto: Gunn Gravdal Elton

Høie vil legge ned akuttkirurgien i Odda

Helseminister Bent Høie tar mandag endelig stilling til akuttfunksjoner ved flere lokalsykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag holder helseminister Bent Høie foretaksmøte om oppfølging av Nasjonal helse- og sykehusplan og avklaring av akuttfunksjoner. Men allerede søndag sa Høie til NRK at han vil legge ned akuttkirurgien ved Odda sjukehus, slik styret i Helse Vest har gått inn for.

– Odda sjukehus vil bli videreført som et akuttsykehus på nivå med det i Lærdal og Nordfjord. Det vil si at det blir tilpasset de lokale forholdene og det som er anbefalingene fra Helse Vest, sier Bent Høie til NRK.

Lukket møte
Høie skal også ta stilling til akuttfunksjonene ved andre lokalsykehus. De regionale helseforetakene har gått inn for å opprettholde akuttkirurgien i Volda, Stord og Lofoten. I Narvik vedtok styret i Helse Nord å avvikle gastrokirurgi som døgnaktivitet. Sørlandet sykehus har gått inn for å avvikle akuttkirurgien i Flekkefjord, men Helse Sør-Øst har utsatt saken til mars 2018.

Møtet mellom ministeren og de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene er lukket for pressen. Høie har varslet at han vil presentere de konkrete planene i etterkant.

Omkamp i Stortinget
Vedtaket om nedleggelsen i Odda har vakt sterke reaksjoner både i lokalsamfunnet og blant rikspolitikerne. Kristelig Folkeparti har fremmet et forslag til Stortinget om å videreføre akuttkirurgien ved flere lokalsykehus. Også Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti er tydelige på at de ønsker omkamp. Forslaget skal behandles i midten av mai.

– Dette handler om lokalsykehusenes fremtid. Tar man bort denne beredskapen er det ikke er sykehus til slutt, men medisinske senter. Så nå er det opp til Ap og V om de vil skaffe flertall for dette den 15. mai når saken skal opp i Stortinget, har Olaug Bollestad, medlem i Helse- og omsorgskomiteen (KrF) tidligere uttalt til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS