Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

AKTIV KREFTBEHANDLING: Den kunnskapsbaserte livsstilsveiledningen var individualisert ut fra hva slags behov og utgangspunkt hver enkelt pasient hadde.

AKTIV KREFTBEHANDLING: Den kunnskapsbaserte livsstilsveiledningen var individualisert ut fra hva slags behov og utgangspunkt hver enkelt pasient hadde. Foto: Thinkstock

Kreftpasienter opplever mestring etter livsstilsendring

De sykeste pasientene opplevde deltakelsen i livsstilsstudien som mest meningsfull.

Annons:
– De palliative pasientene både klarer og ønsker å gjennomføre livsstilsendringene på lik linje med de kurative, forteller stipendiat Karianne Vassbakk Brovold.
Foto: UiA/Annie Hagen Okalla

En ny studie ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet Sykehus, undersøker gjennomførbarheten av livsstilsendringer for kreftpasienter og deres erfaringer ved å delta i en livsstilsstudie mens de gjennomgikk aktiv kreftbehandling.

Her kommer det frem at kreftpasienter som er under aktiv cellegiftbehandling klarer å gjennomføre livsstilsendringer knyttet til fysisk aktivitet, kosthold og mentalt stress.

Ingen forskjell i gjennomføringsevne
Studien inkluderte både kurative pasienter, som meget forenklet er pasienter som behandles for å bli friske og kvitt kreften sin, og palliative pasienter, pasienter med krefttyper som ikke lar seg fjerne, og som de til sist vil dø med eller av.

– Vi så ingen forskjell i gjennomføringsevne mellom de kurative og de palliative pasientene. Et av de mest interessante funnene var at de palliative pasientene, som tidligere har blitt utelatt fra livsstilsstudier, opplevde deltakelse i livsstilsstudien som mest meningsfull sammenlignet med de kurative pasientene, sier stipendiat Karianne Vassbakk Brovold ved Sørlandet Sykehus.

Vassbakk Brovold disputerte rett før påske med avhandlingen Individualized Comprehensive Lifestyle Interventions in Cancer Patients Undergoing Curative or Palliative Chemotherapy: Feasible?

Individualisert veiledning
Studien inkluderer 100 pasienter med 14 forskjellige typer kreft, som startet cellegiftbehandling ved Senter for kreftbehandling. Pasientene ble fulgt opp i ett år. Oppfølgingen inkluderte et oppstartskurs der de fikk utdelt informasjon, samt veiledning en gang i måneden. Gjennom et elektronisk kartleggingsverktøy (GoTreat IT Cancer) fikk de også oversikt over egen utvikling.

– Den kunnskapsbaserte veiledningen var individualisert ut fra hva slags behov og utgangspunkt hver enkelt pasient hadde. Pasientene var heller ikke forpliktet til å følge opplegget. Vi så at over en 12-måneders periode klarte pasientene å spise sunnere, og de reduserte stressnivået sitt mens de var i aktiv behandling. Pasienter i aktiv kreftbehandling beveger seg gjerne mindre, men under veiledning opprettholdt de aktivitetsnivået, sier Vassbakk Brovold og fortsetter:

– De palliative pasientene både klarer og ønsker å gjennomføre livsstilsendringene på lik linje med de kurative.

Trengs mer forskning
Hun mener funnene understreker viktigheten av å jobbe med videre individualisering av livsstilsveiledning for kreftpasienter.

– I tillegg er det viktig å ikke utelukke palliative kreftpasienter fra livsstilsveiledning, men heller se på det som en mulighet til økt mestring og muligvis også en helsegevinst. Det trengs imidlertid mer forskning på eventuelle helsegevinster av en sunn livsstil for kreftpasienter under aktiv kreftbehandling. Dette gjelder særlig for pasienter i en palliativ setting, ettersom de tidligere er blitt utelukket fra å delta i livsstilsstudier. Derfor har man få retningslinjer å basere veiledningen på for disse pasientene, sier Vassbakk Brovold. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!