Nedskjæringer bekymrer smittevernlegene

Smittevernleger advarer mot å skjære ned på smittevernstøtten til kommunene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Smittevernarbeidet i landets kommuner er avhengig av at Folkehelseinstituttet i den pågående nedskjæringen ikke prioriterer ned sin smittevernstøtte til kommunene.

Skryter av Folkehelseinstituttet
Det skriver Smittevernlegene, som er et nettverk av de smittevernansvarlige kommunelegene i landet, i et brev til Folkehelseinstituttet (FHI).

Folkehelseinstituttet, som har rundt 950 årsverk, har nedbemannet med rundt 60 årsverk, og skal kutte ytterligere 120 til 150 årsverk i 2017 og 2018.

 Smittevernlegene har imidlertid ikke fått signaler om at nedskjæringene berører dem, og brevet er derfor ment som en føre var-bekymring, ifølge kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.

Haarr har jobbet med smittevern i 25 år, og skryter av Folkehelseinstituttet som en av de viktigste rådgiverne som smittevernleger har:

– Og nå er vi veldig redde for at denne gode faglige aksen skal forsvinne. Det er bakgrunnen for at vi skrev dette brevet sier han til Dagens Medisin.
– Nettverket Smittevernlegene laget vi fordi vi smittevernleger har sittet på hver vår tue i hver vår kommune, og opplevd  at en god del ting blir bestemt av at direktorat og departement over hodet vårt uten kjennskap til hverdagen slik vi lever i den. FHI har vært det hyggelige unntaket, fordi de har folk fra kommunene hos seg. Det er viktig å bevare.

Krevende
– Vi har en god smittevernlov, og en god lov og et godt institutt gir gode smittevernleger, avslutter Haarr.

– Vi har stor respekt for at Folkehelseinstituttet er inne i en krevende nedskjæringsprosess, og at mange hensyn må tas i en slik prosess, skriver videre legene i sitt brev.

Powered by Labrador CMS