OMSTRIDT: Det var flere tilhørere under tirsdagens styremøte i Tromsø. Midt i bildet er administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord. Foto: Helse Nord

Narvik mister akuttkirurgien

Styret i Helse Nord har vedtatt at Lofoten sykehus beholder akuttkirurgien, mens Narvik mister beredskapen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Et enstemmig styre vedtok tirsdag at Nordlandssykehuset Lofoten skal ha akuttsykehus med mulighet for akuttkirurgi. «Styret legger til grunn at Lofotens geografiske beliggenhet og værmessige forhold, særlig i vinterhalvåret, skaper utfordringer med å kunne transportere pasienter til andre sykehus og gjør at det må være muligheter for akuttkirurgiske vedtak», heter det i vedtaket.

I saken om Narvik var styret delt. Et mindretall fremmet forslag om at Universitetssykehuset Nord-Norge Narvik skal ha akuttsykehus med akuttkirurgi på døgnbasis. Forslaget fra de tre ansattrepresentantene ble nedstemt.

I tråd med direktørens ønske
Flertallet sluttet seg til innstillingen fra administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord, som gikk inn for å avvikle gastrokirurgi som døgnaktivitet. Gastrokirurgi skal være et poliklinisk og dagkirurgisk tilbud, men beredskapen skal altså avvikles.

– Vedtaket betyr at man tar bort den akuttkirurgiske beredskapen. Dersom det kommer inn pasienter med akutte problemstillinger, for eksempel blindtarmbetennelse, skal de overføres til Harstad eller Tromsø, sier Fredrik Sund, styremedlem i Helse Nord og kreftlege i Tromsø.

I vedtaket heter det at Narvik skal være et akuttsykehus med vurderings- og stabiliseringskompetanse med traumeberedskap, for å håndtere blant annet trafikkulykker.

Stemte mot
– Jeg stemte mot å legge ned akuttkirurgien. Her har man laget en hybridløsning hvor man fortsatt skal ha kirurger i vakt hele døgnet, hele året for å håndtere traumer, men hvor kirurgene ikke lenger skal gjøre akuttkirurgiske inngrep. Så lenge man har et fullverdig vaktskifte med kirurger i Narvik, samt anestesi- og operasjonspersonale, så mener jeg at kirurger må kunne gjøre inngrep de er skikket til, sier legen.

Han tror imidlertid ikke at pasientsikkerheten svekkes som følge av dette vedtaket.

– Min hovedbekymring er den faglige utviklingen, rekrutteringsmuligheter og det videre livet til Narvik sykehus som arbeidsplass, sier Sund.

Nylig vedtok styret i Helse Vest å avvikle akuttkirurgien i Odda. Til slutt havner alle sakene på bordet til helseminister Bent Høie. Han har varslet foretaksmøte i begynnelsen i mai. 

KrF har fremmet et forslag til Stortinget om at flere av sykehusene skal få beholde akuttkirurgi og traumemottak. Dette forslaget skal opp i Stortinget 15. mai.

Powered by Labrador CMS