KREVENDE KIRURGI: En ny studie kan tyde på at komplisert kreftkirurgi bør utføres av kirurger som ikke er spesielt unge eller særlig gamle. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Middelaldrende kirurger hadde best resultater

Svenske forskere har sett på en eventuell sammenheng mellom kirurgens alder og langtidsprognosen til pasienter som har gjennomgått operasjon for spiserørskreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En kirurg som opererer spiserørskreft er på sitt beste i alderen mellom 52 og 56 år, ifølge en studie som forskere ved Karolinska Institutet har fått publisert i Annals of Surgery.

Operasjon for spiserørskreft er teknisk krevende og tar lang tid. Og ifølge tidligere forskning er overlevelsen for pasientens avhengig av at kirurgen har gjennomført et visst antall slike operasjoner.

Nå har svenske forskere også sett på om kirurgens alder har betydning for pasientens prognose.

Økende dødelighet
Kreftpasientenes prognose, både på kort og på lang sikt, viste at optimal levetid for pasientene ble nådd etter å ha blitt operert av en kirurg som var 52 år. Etter fylte 56 år, ble resultatene dårligere, og dødeligheten etter operasjon økte.

Sammenlignet med operasjon gjennomført av kirurger som var yngre enn 52 år eller eldre enn 56 år, var prognosen også dårligere for pasienter som ble operert av kirurger som var yngre enn 52 år.

Selv når forskerne justerte for flere faktorer, som tumorstadium og kirurgvolum, kunne kirurgens alder predikere pasientens prognose, skriver Karolinska Institutet.

Mer forskning nødvendig
Studien omfattet alle pasienter i Sverige som ble operert for denne type kreft i årene 1987 til 2010, i alt 1761 operasjoner utført av til sammen 139 kirurger. Kirurgens alder er sammenlignet med pasientenes overlevelse etter 90 dager og etter fem år.

Artikkelforfatterne understreker imidlertid at det trengs mer forskning før det kan fastslås en sammenheng mellom kirurgens alder og utfallet av denne typen kreftoperasjon.

– Hvis fremtidige studier skulle bekrefte resultatene, kan det være en idé å foreslå at kirurger som nærmer seg pensjonsalderen bør operere sammen med en erfaren kirurg. Man kan også tenke seg at eldre kirurger, i likhet med piloter, på en eller annen måte må testes for evnen til å gjennomføre spesielt langvarige og kompliserte operasjoner, uttaler professor Jesper Lagregren, som er hovedansvarlig for studien.

Studien er finansiert av Vetenskapsrådet og Cancerfonden i Sverige.

Powered by Labrador CMS