Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KREVENDE: – Ved persontilpasset legemiddelbehandling er det krevende å verdivurdere. Og dessverre gir det Beslutningsforum utfordringer ved at de må gjøre tøffere prioriteringer, mener enhetsleder Kristin Svanqvist i Legemiddelverket. Foto: Vidar Sandnes

KREVENDE: – Ved persontilpasset legemiddelbehandling er det krevende å verdivurdere. Og dessverre gir det Beslutningsforum utfordringer ved at de må gjøre tøffere prioriteringer, mener enhetsleder Kristin Svanqvist i Legemiddelverket. Foto: Vidar Sandnes

– Usikkerhet om langtidseffektene er en utfordring

Kristin Svanqvist i Legemiddelverket mener det er mange utfordringer ved morgendagens arbeid med metodevurderinger.

Annons:

RADIUMHOSPITALET, OSLO: Enhetsleder for metodevurderinger i Legemiddelverket, Kristin Svanqvist, var en av mange forelesere på DM Arena Kreftkonferansen 6. april. Hun snakket om arbeidet med metodevurderinger.

I starten av arbeidet med metodevurderinger av kreftlegemidler var utfordringene ifølge Svanqvist at det var vanskelig å få kliniske eksperter med. Og det var mange diskusjoner om QALY versus LYG og andre metodeutfordringer. I dag er det andre utfordringer.

– Dataene som ligger til grunn er ofte umodne, det vil si at de er basert på data fra fase 2-studier. Prisene er ekstremt høye, og selv om et legemiddel er kostnadseffektivt, kan budsjettkonsekvensene blir svært store. Og det er usikkerhet om langtidseffektene. Det er en utfordring, sa Svanqvist.

Krevende å verdivurdere
Både Svanqvist og OUS-klinikkdirektør Sigbjørn Smeland påpekte utfordringer ved å beregne kostnadseffektiviteten når behandlingen blir stadig mer persontilpasset.

– Ved persontilpasset legemiddelbehandling er det krevende å verdivurdere. Og dessverre gir det Beslutningsforum utfordringer ved at de må gjøre tøffere prioriteringer, mener Svanqvist.

De nye kreftlegemidlene vil de kommende årene bli godkjent for flere ulike indikasjoner.

– Pasientgruppene blir mindre og mindre, og det er vanskelig å finne dokumentasjon særlig for det sammenlignings-alternativet vi trenger når vi gjør metodevurderinger, sa Svanqvist og la til:

– Første, andre og tredjelinjebehandling fases ut, og det blir mer aktuelt med sekvensbehandling. Det innebærer at blir vanskeligere å vite i hvilken rekkefølge medisinen skal tas.

Nordiske studier nødvendig
Professor Steinar Aamdal var klar på at stadig mindre pasientgrupper vil gjøre det vanskeligere å forske utelukkende på norske pasienter.

– Det er nødvendig å få til nordiske kliniske studier, understrekte Aamdal

Kristin Svanqvist viste også til utfordringer som utålmodigheten knyttet til å få nye legemidler godkjent og tatt i bruk.

– Alle vil ha «rask» tilgang – gjerne før det er gitt markedsføringstillatelse. Jeg mener dette utfordrer pasientsikkerheten, sa Svanqvist.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!