Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KREVENDE: – Ved persontilpasset legemiddelbehandling er det krevende å verdivurdere. Og dessverre gir det Beslutningsforum utfordringer ved at de må gjøre tøffere prioriteringer, mener enhetsleder Kristin Svanqvist i Legemiddelverket. Foto: Vidar Sandnes

KREVENDE: – Ved persontilpasset legemiddelbehandling er det krevende å verdivurdere. Og dessverre gir det Beslutningsforum utfordringer ved at de må gjøre tøffere prioriteringer, mener enhetsleder Kristin Svanqvist i Legemiddelverket. Foto: Vidar Sandnes

– Usikkerhet om langtidseffektene er en utfordring

Kristin Svanqvist i Legemiddelverket mener det er mange utfordringer ved morgendagens arbeid med metodevurderinger.

Annons:

RADIUMHOSPITALET, OSLO: Enhetsleder for metodevurderinger i Legemiddelverket, Kristin Svanqvist, var en av mange forelesere på DM Arena Kreftkonferansen 6. april. Hun snakket om arbeidet med metodevurderinger.

I starten av arbeidet med metodevurderinger av kreftlegemidler var utfordringene ifølge Svanqvist at det var vanskelig å få kliniske eksperter med. Og det var mange diskusjoner om QALY versus LYG og andre metodeutfordringer. I dag er det andre utfordringer.

– Dataene som ligger til grunn er ofte umodne, det vil si at de er basert på data fra fase 2-studier. Prisene er ekstremt høye, og selv om et legemiddel er kostnadseffektivt, kan budsjettkonsekvensene blir svært store. Og det er usikkerhet om langtidseffektene. Det er en utfordring, sa Svanqvist.

Krevende å verdivurdere
Både Svanqvist og OUS-klinikkdirektør Sigbjørn Smeland påpekte utfordringer ved å beregne kostnadseffektiviteten når behandlingen blir stadig mer persontilpasset.

– Ved persontilpasset legemiddelbehandling er det krevende å verdivurdere. Og dessverre gir det Beslutningsforum utfordringer ved at de må gjøre tøffere prioriteringer, mener Svanqvist.

De nye kreftlegemidlene vil de kommende årene bli godkjent for flere ulike indikasjoner.

– Pasientgruppene blir mindre og mindre, og det er vanskelig å finne dokumentasjon særlig for det sammenlignings-alternativet vi trenger når vi gjør metodevurderinger, sa Svanqvist og la til:

– Første, andre og tredjelinjebehandling fases ut, og det blir mer aktuelt med sekvensbehandling. Det innebærer at blir vanskeligere å vite i hvilken rekkefølge medisinen skal tas.

Nordiske studier nødvendig
Professor Steinar Aamdal var klar på at stadig mindre pasientgrupper vil gjøre det vanskeligere å forske utelukkende på norske pasienter.

– Det er nødvendig å få til nordiske kliniske studier, understrekte Aamdal

Kristin Svanqvist viste også til utfordringer som utålmodigheten knyttet til å få nye legemidler godkjent og tatt i bruk.

– Alle vil ha «rask» tilgang – gjerne før det er gitt markedsføringstillatelse. Jeg mener dette utfordrer pasientsikkerheten, sa Svanqvist.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling2

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!