NYE I POLITIKKEN: OUS-lege Henning Økland, helserådgiver Rolf Luneng og partileder Lise Askvik stiller alle til valg for Helsepartiet. Foto: Dagens Medisin, Terje Bringedal/VG/NTB scanpix, Dagens Medisin

Vil på Tinget for Helsepartiet

Overlege Henning Økland og tidligere borreliose-lege Rolf Luneng er blant dem som stiller til valg for Helsepartiet, sammen med partileder Lise Askvik.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I fjor høst dukket Helsepartiet opp i det politiske landskapet, og nå er det klart at partiet stiller liste til stortingsvalget i 18 av 19 fylker. Partiet har fylkeslag i alle fylker, men valgte i siste liten ikke å stille liste i Møre og Romsdal. Da partiet ble stiftet, var målet å stille lister i fire fylker.

– Det er rørende å se alt engasjement fra helsefolk, pasienter og pårørende. Det er en stor tillitserklæring at fagfolkene støtter opp. Dessverre er det også et utslag av desperasjon og frustrasjon at de kaster seg utpå i et nystartet parti, sier partileder Lise Askvik, som er førstekandidat i Akershus.

Nestleder Lene Haug er førstekandidat i Oslo, mens Henning Økland, lege ved Oslo universitetssykehus, er andrekandidat. 

– Vi har mange med medisinsk bakgrunn på Oslolisten; tre leger samt hjelpepleier og sykepleier. Det har vært viktig for oss og vi er glade for å ha gode fagfolk med, sier Lene Haug, som har bakgrunn fra Frogner og Oslo Høyre.

Også onkologene Dorota Porada Gaukstad og Oluf Dimitri Røe står på partiets Oslo-liste. 

Omstridt lege som listetopp
Som førstekandidat i Nordland, og på 15. plass i Oslo, finner man tidligere lege Rolf Luneng. Han ble fratatt autorisasjonen sin i 2013 fordi han skrev ut uforsvarlig mye antibiotika til borreliose-pasienter. 

– Jeg støtter Helsepartiets prinsipprogram og målsetting. Helsevesenet har forbedringspotensial på en rekke områder, blant annet i eldreomsorgen og for udiagnostiserte pasientgrupper, for eksempel ME, sier Rolf Luneng om hvorfor han har engasjert seg i partiet.

Han sier han ikke vil kjempe for sitt syn for borreliose-behandling gjennom Helsepartiet.

– Jeg har et større og bredere engasjement, og det er ikke en partipolitisk sak. Det skjer mye interessant i europeisk forskning på området, sier Luneng, som de siste årene har arbeidet som helserådgiver.

– Trenger mot
– Et nystartet parti trenger modige folk som ikke trenger å forholde seg til det politiske korrekte, personer som brenner for pasienten og er uenig med det bestående. Veien fra å starte et parti til å få makt, er lang, og vi kan koste på oss å engasjere mennesker som er uenig med det bestående, sier partilederen om at den omstridte borreliose-legen er på partiets liste. 

Partiet håper nå å få så mange stemmer som mulig i årets stortingsvalg, og målet er 6000 stemmer i hvert fylke for å komme over sperregrensen.

– Vi har en eksplosiv medlemsvekst og begynner å lure på om det kan være mulig å komme over sperregrensen. Snart starter vi opp vervekampanje. Det trengs en revolusjon i norsk helsepolitikk, sier Haug.

Powered by Labrador CMS