Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Nytt prioriteringsutvalg for kommunene

Sykepleier Aud Blankholm leder et regjeringsutnevnt utvalg som skal se på prioritering i den kommunale helsetjenesten.

Publisert: 2017-04-05 — 11.45
Denne artikkelen er over fem år gammel.
PRIORITERINGSLEDER: Aud Blankholm, tidligere generalsekretær i Norsk Sykepleierforbund, skal lede utvalget. Foto: Privat

I statsråd onsdag oppnevnte regjeringen et utvalg som skal se på hvordan man best kan prioritere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Fem offentlige utredninger har vurdert prioritering i helsetjenesten de siste tretti årene, blant annet Lønning-utvalgene, Norheimutvalget og Magnussen-utvalget i 2015. Disse arbeidene har i hovedsak tatt for seg prioriteringer i spesialisthelsetjenesten.

– Det har aldri tidligere vært en helhetlig gjennomgang av prioriteringsutfordringene i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Tidligere utvalg har hovedsakelig sett på kriterier for prioritering i spesialisthelsetjenesten. Det kan være andre vurderinger som må gjøres i førstelinjetjenesten. For å sikre at vi har en rettferdig fordeling av helsetjenester i hele sektoren, er det derfor behov for å utrede situasjonen i kommunene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Les også: Disse kriteriene skal helsetjenesten prioritere etter

Skal foreslå kriterier
Målet med utvalget er å få en helhetlig drøfting av prioritering i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og tannhelsetjenesten. Utvalgets arbeid skal bidra til mer kunnskap og åpenhet om prioritering i helse- og omsorgstjenesten, og de skal foreslå mulige prinsipper for prioritering.

– Prioriteringsutfordringene har aldri vært større enn nå. Vi blir flere, vi blir eldre og flere lever lengre med langvarige sykdommer. Jeg håper derfor utvalget legger opp til en bred debatt om prioritering som mange vil engasjere seg i, sier Høie.

Sykepleier Aud Blankholm fra Oslo skal lede utvalget, som har frist til utgangen av 2018 med å levere sitt arbeid. 

– Viktig oppgave
– Det er en stor og krevende oppgave, men veldig viktig arbeid. Det er positivt at en nå setter søkelyset på de store prioriteringsutfordringene som man har i kommunehelsetjenesten, sier Blankholm til Dagens Medisin.

– Er det på tide?

– Det har vært fokusert på prioritering i spesialisthelsetjenesten gjennom flere utredninger. Med prioriteringsmeldingen i 2016 så man at det var viktig også å fokusere på kommunehelsetjenesten, sier Blankholm.

Tidligere utvalgsleder med
Utvalgslederen er utdannet sykepleier og har hatt en rekke lederstillinger i helsetjenesten og i organisasjonslivet, blant annet som administrerende direktør ved Aker sykehus og generalsekretær i Norsk Sykepleierforbund. I dag er hun pensjonist, men engasjert i styrearbeid, blant annet som leder av hovedstyret i stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Med seg i arbeidet har hun flere leger og sykepleiere, samt professor Jon Magnussen som i 2015 utredet nye kriterier for alvorlighet når det skal prioriteres i helsevesenet.

– Det er en bredt sammensatt og meget kompetent utvalg som skal gå på løs på oppgaven, sier Blankholm om utvalget hun skal lede.

De andre medlemmene i utvalget er:

Lege Endre Sandvik, Oslo

Leder Benedicte Løseth, Bergen

Professor Jon Magnussen, Trondheim

Professor Alice Kjellevold, Stavanger

Lege Petter Schou, Spydeberg

Sykepleier Ingunn Lie Mosti, Bodø

Sykepleier Unni Hembre, Oslo

Leder Aida Kreso, Oslo

Leder Wenche F. Sellæg, Namdalen

Sykepleier Vigdis Galaaen, Hamar

Tannlege Helene Haver, Rogaland

Brukerrepresentant John Berg-Jensen, Troms

Brukerrepresentant Kristian Kise Haugland, Oslo

Leder Yngvar Åsholt, Asker

 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Lege 06.04.2017 16.33.37

  Klinikers innspill er vel riktig, utelukkende ledere, kanskje med unntak av tannlegen, og ellers noen brukerrepresentanter.

 • Kliniker 06.04.2017 16.29.27

  I realiteten er det vel ingen aktive klinikere i utvalget. Forstemmende.

 • T.V 06.04.2017 10.23.35

  Et nytt Kvinnsland utvalg ? ja,ja lykke til

 • lege 05.04.2017 12.08.20

  - og ingen fastleger eller kommuneoverleger fra distriktene er representert. Da kommer det nok et Blankholm II - utvalg noen år etter, da Blankholm I - utvalget ikke gav tilfredsstillende svar. Noen som husker Lønning I og Lønning II -utvalgene?

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!