Flere av de aktuelle tidsskriftene har nå merket rammede artikler med rettelser, og én artikkel i et prestisjetungt tidsskrift er trukket tilbake. Foto:

Doktorgrader stoppet ved UiO

Universitetet i Oslo kvalitetssikret ikke egne prosjekter ved store deler av Det medisinske fakultetet. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det skriver Forskningsetikk i årets første utgave av fagbladet. 

Det var i 2015 at manglende etisk godkjenning fra Norge ble avdekket i over 15 publiserte forskningsartikler med forfattere fra Det medisinske fakultetet ved UiO. De fleste artiklene var basert på internasjonalt samarbeid med forskningsinstitusjoner i utviklingsland.

Avsløringen kom fordi UiO-ledelsen rettet mistenksomhet mot en professor som var medforfatter, samtidig som han var hovedveileder for de fleste av doktorgradsprosjektene artiklene var del av.

Ikke søkt om godkjenning
Som hovedveileder hadde professoren ansvar for etisk godkjenning fra Norge. Mange av artiklene hevdet å ha slik godkjenning, men det viste seg at det ikke engang var levert søknad.

Flere av de aktuelle tidsskriftene har nå merket rammede artikler med rettelser, og én artikkel i et prestisjetungt tidsskrift er trukket tilbake, skriver Forskningsetikk.

Nye rutiner
Det er Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), det mangler godkjenning fra. Det gjaldt for minst seks doktorgradsprosjekter mellom 2005 og 2015 som hadde vært under professorens veiledning. 

– Vi arbeider med nye rutiner som skal være tydeligere og dermed gjøre det enklere for våre ansatte å overholde det til enhver tid gjeldende lovverk, opplyser Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe via fungerende kommunikasjonsdirektør Stein Roar Fredriksen til Forskningsetikk.

Powered by Labrador CMS