Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

STRÅLEBEHANDLING: Overlege Marte Cameron mener studien vil kunne bidra til en bedre behandling av pasienter med uhelbredelig prostata- og endetarmskreft.

STRÅLEBEHANDLING: Overlege Marte Cameron mener studien vil kunne bidra til en bedre behandling av pasienter med uhelbredelig prostata- og endetarmskreft. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet sykehus

Strålebehandling lindrer kreftsymptomer

Strålebehandling av bekkensvulster gir rask og effektiv lindring ved uhelbredelig prostata- og endetarmskreft, viser studie fra Sørlandet sykehus.

Annons:

Uhelbredelig prostata- og endetarmskreft kan gi betydelige smerter og andre plager i bekkenet. Stråbehandling mot svulsten brukes i dag for å lindre symptomer, men omfanget av bivirkninger og hvor stor effekt man oppnår ved behandlingen har hittil ikke vært godt vitenskapelig dokumentert.

Det er derfor store forskjeller i hvordan sykehus bruker lindrende strålebehandling, både med hensyn til dose og antall behandlinger.

Rask lindring
I sin doktoravhandling har overlege Marte Cameron og medarbeiderne undersøkt hvordan slik lindrende strålebehandling påvirker kreftrelaterte symptomer, og hvilken betydning behandlingen har for pasienters livskvalitet.

– Studien viser at to-tre ukers strålebehandling av bekkensvulst gir rask og effektiv lindring av symptomer som smerte, blødning og vannlatingsproblemer. Strålebehandlingen gir ikke betydelige bivirkninger, og det bedrer pasientens livskvalitet, sier overlege Marte Cameron ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus i en pressemelding.

Totalt deltok 98 pasienter i studien, 47 med prostatakreft og 51 med endetarmskreft. Pasientene fikk 10-13 strålebehandlinger av bekkenet i løpet av to-tre uker. Det ble innhentet opplysninger om symptomer og livskvalitet før start og ved avslutning av behandlingen, samt 6 og 12 uker etter gjennomført behandling.

Bedre livskvalitet
– Vi så at minst tre av fire pasienter opplevde at det mest plagsomme symptomet fra bekkenet ble bedre eller borte i løpet av ukene etter strålebehandlingen. I tillegg så vi at mindre uttalte plager også ble bedre og da ble livskvaliteten stabilisert eller bedre, til tross for uhelbredelig kreft, sier Cameron.

– Denne kunnskapen vil kunne danne grunnlag for bedre planlegging og dosering av strålebehandling fremover. Den hjelper oss også med å forstå hvilke pasienter vil ha mest nytte av strålebehandlingen, sier hun.

Relaterte saker
Tester kreftmedisin ved nevropatiske smerter
Sykehus inngikk milliardavtale

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret6

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser8

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen8

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!