Reell risikoreduksjon

Dersom vi skal komme videre i arbeidet med skadereduksjon, er det behov for å komplettere nåværende tobakkspolitikk med å tilby ulike typer produkter med redusert risiko.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Claude Guiron, kardiolog og director scientific engagement i Philip Morris

STORTINGET VEDTOK før jul å heve forbudet mot nye nikotin- og tobakksprodukter, og dermed åpnes det norske markedet for produkter med redusert risiko. Det hjelper imidlertid lite med slike produkter dersom ingen faktisk stumper røyken til fordel for dem.

Dersom man ønsker seg god helse, er det beste alternativet at man aldri begynner å røyke. For dem som røyker, er fullstendig røykeslutt å foretrekke. Dette er alle eksperter enige om. Frem til nå har derfor norsk tobakkspolitikk hatt som mål å stoppe nyrekrutteringen av røykere – og hjelpe dem som røyker til å slutte helt.

Dette prinsippet føres videre, men bør kompletteres med ytterligere tiltak.

E-SIGARETTER. Prinsippet om skadereduksjon innebærer å bistå voksne røykere som ikke ønsker å slutte å røyke, med å bytte ut sigarettene med et mindre farlig, men ikke helt risikofritt produkt. E-sigaretter er en produktype som, ved riktig bruk, sannsynligvis kan gi lavere risiko for dem som røyker. Behovet for å regulere e-sigarettene, var også en utløsende faktor til at Stortinget før jul vedtok å heve det gamle forbudet mot nye tobakks- og nikotinprodukter.

Det er bred enighet om at det er selve røyken fra sigaretter, ikke nikotinet, som forårsaker de røykerelaterte sykdommene. Røykeplasteret ble i sin tid utviklet for å gi hjelp til å slutte å røyke og for mange har dette vært en løsning. Men røykeplaster er ikke løsningen for de av røykerne som ikke ønsker å slutte å røyke.

BEHOLDER LIVSSTILEN. Å endre livsstil, er ikke lett, og en norsk studie1 har nettopp vist at et flertall ikke endrer livsstil, selv etter et hjerteinfarkt: Omtrent tre av fem røykere fortsetter å røyke til tross for legens råd om å slutte.

Voksne røykere har ulike preferanser og én løsning passer åpenbart ikke for alle. Skal vi komme videre i arbeidet med skadereduksjon, er det behov for å komplettere nåværende tobakkspolitikk med å tilby ulike typer produkter med redusert risiko. Disse produktene må være attraktive og i stand til å konkurrere med konvensjonelle sigaretter.

Det hjelper lite å utvikle et produkt med lavere risiko dersom ingen faktisk bytter ut sigarettene med dette produktet.

UTEN RØYK. Nikotin kan i dag transporteres på ulike måter via damp, enten som damp – bestående av vann og glyserol – fra en e-sigarett eller som damp – også bestående av vann og glyserol –fra produkter som på ulike måter damper tobakk uten å antenne den, såkalt t «heat not burn»-produkter. E-sigaretten damper en løsning av nikotin som opprinnelig er utvunnet fra tobakk, og heat not burn-produktene damper en spesielt bearbeidet tobakk.

Felles for disse produktkategoriene er at de er røykfrie.

Les også: Hva blir effekten?

LOVGIVNINGEN. Når det norske markedet nå åpnes for nye nikotin- og tobakksprodukter, er en teknologinøytral lovgivning sentral. Ny teknologi ligger alltid et hode foran lovgivningen, og utviklingen av teknologi for levering av nikotin er intet unntak. Utviklingen av nye produkter med potensial for mindre risiko går i dag meget raskt, og flere typer av teknologi er under utvikling. En moderne lovgivning bør innrettes mot hvilket skadepotensial produktet bærer, snarere enn hvilke komponenter det er laget av.

Nye produkter bør oppfylle flere krav. For det første bør det være vitenskapelig dokumentert at de kan tilby mindre risiko. For det andre bør det være vitenskapelig dokumentert at produktene er attraktive for den tiltenkte målgruppen, voksne røykere, slik at disse fullt ut slutter med konvensjonelle sigaretter. For det tredje bør det dokumenteres vitenskapelig at produktene ikke er attraktive for ikke-røykere og eksrøykere, og at produktene ikke ses på som et alternativ til røykstopp for dem som ønsker å slutte å røyke.

FØLELSESLADD DEBATT. Debatten rundt skadereduksjon vekker følelser, noe som er forståelig. Philip Morris International har bestemt seg for å bygge selskapets fremtid på produkter som er røykfrie og som er langt bedre alternativer enn å røyke sigaretter.

Vi tror at veien til et røykfritt samfunn går via en moderne lovgivning som premierer teknologiutvikling som har sitt fundament i vitenskapelige metoder.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Litteratur: Sverre et al BMC Cardiovasc Disord; 2017:40; DOI: 10.1186/s12872-016-0387-z

Interessekonflikt/disclaimer: Philip Morris er et internasjonalt tobakkselskap som utvikler flere typer produkter med potensial til å redusere risikoen for røykrelaterte sykdommer, sammenlignet med sigaretter.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 06/2017

Powered by Labrador CMS