NY UNDERSØKELSE: Just Ebbesen, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, tror ikke funnene kan knyttes til streiken. Foto: Vidar Sandnes

Nedgang i jobbtilfredshet i Østfold

En undersøkelse tyder på en svak nedgang i jobbtilfredshet blant leger og sykepleiere på Sykehuset Østfold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Høgskolen i Østfold har gjennomført to spørreundersøkelser blant medarbeidere i Sykehuset Østfold i forbindelse med et forskningsprosjekt om pasienter og ansattes erfaringer med nytt sykehus. Resultatene, som er publisert på sykehusets nettside, viser en svak nedgang i jobbtilfredshet i 2016, sammenlignet med året før.  

På spørsmålet «Hvor fornøyd er du totalt sett med arbeidsstedet ditt?» svarte de spurte i snitt 4,05 på en skala fra 1 til 5 første gang undersøkelsen ble gjennomført. I 2016 var gjennomsnittet 3,85, der1 angir svært misfornøyd og 5 svært fornøyd.

Jobbtilfredshet er målt på en skala fra -56 til +23. I 2015 var gjennomsnittet på denne skalaen 5,43, mens gjennomsnittet i 2016 var redusert til 3,83.

– Det er en svak nedgang i jobbtilfredshet. Det er verdt å merke seg at det er et veldig stort spenn i skala når det gjelder jobbtilfredshet. Den går fra -56 som betyr svært lav tilfredshet og opp til svært god jobbtilfredshet på +23. Flere medarbeidere har gitt topp score, og noen har også gitt helt ned i -41 i jobbtilfredshet, men de aller fleste ligger på pluss-siden, sier prosjektleder og førsteamanuensis Vigdis Abrahamsen Grøndahl ved Høgskolen i Østfold.

– Viktig å ta på alvor
– Generelt er det kjent at større omstillinger i arbeidsoppgaver, flytting, innføring av ny teknologi og endring av hvilke medarbeidere man jobber med kan gi en liten nedgang i jobbtilfredshet. Dette er også relatert til forventningsnivå, sier Just Ebbesen, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold når Dagens Medisin ber han kommentere funnene.

– Imidlertid er det viktig å ta disse funnene på alvor, og benytte dem sammen med andre målinger i det systematiske HMS arbeidet. Psykososialt arbeidsmiljø er et av de viktige bidragene til at vi sikrer et godt og stabilt arbeidsmiljø, god rekruttering og derved høy kompetanse. Dette vil igjen kunne bidra til et ytterligere forbedret resultat i opplevd pasientkvalitet. Det er et av kravene til alle ledere i sykehuset at jobbtilfredshet skal følges opp i HMS-handlingsplanene, sier Ebbesen.

Utført under streiken
Undersøkelsen ble gjennomført i løpet av to uker i fjor høst, delvis sammenfallende med sykehusstreiken.Temperaturen mellom tillitsvalgte og sykehusledelsen var spesielt høy ved sykehuset i Østfold, som er ett av sykehusene som har praktisert såkalt kalenderplanlegging.

– Sykehusstreiken startet opp mens vi holdt på med datainnsamlingen. Det kan ha påvirket resultatet, sier forskeren til Dagens Medisin.

Oppgir mindre faglig utvikling
Alle ansatte ved sengeposter og døgnområder, samt andre ansatte med pasientkontakt, ble invitert til å delta i undersøkelsen. Antallet respondenter var 985 i 2015, og økte til 1289 i 2016. 47 prosent av de som svarte i den siste undersøkelsen er sykepleiere, mens 14 prosent er leger.

Sykehusmedarbeiderne ble også bedt om å svare på hvor enige de var i 17 ulike påstander knyttet til daglig arbeid og arbeidsplassen sin.

Her kommer det frem at flere opplever en mer rutinepreget arbeidshverdag, færre utfordrende arbeidsoppgaver og en nedgang i følelsen av å få brukt sin faglige kompetanse eller ha mulighet til faglig utvikling. Samtidig er opplevelsen av stress redusert, og muligheten til å ta pauser ved behov bedre. Flere oppgir også at samarbeidet med kolleger og leder er styrket.

Powered by Labrador CMS