– Intensjoner om å flytte veksten i helsesektoren fra spesialisthelsetjenesten til omsorgstjenesten ikke har blitt oppfylt, heter det i en ny rapport fra Helsedirektoratet. Foto: Thinkstock

Omsorgstjenesten får færrest nyansatte

Siden 2011 har antall årsverk innen spesialisthelsetjenesten økt med om lag 12.000 årsverk. På samme tid har omsorgstjenesten økt litt over 6500 årsverk.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det har vært et ønske fra politisk hold om å øke antallet ansatte i omsorgssektoren, og da særlig en økning av ansatte med høyere utdanning. En ny rapport fra Helsedirektoratet viser også at dette er tilfellet.

Rapporten viser utviklingen i omsorgssektoren de siste årene, og det kommer frem at det har vært en positiv bemanningsutvikling i omsorgstjenestene med om lag 26.700 flere avtalte årsverk i 2015 enn det var i 2004.

Sykepleiere øker
Det har vært en vært en stor økning av ansatte med utdanning fra høgskole eller universitet, hovedsakelig sykepleiere. Arbeidstakere med høyere utdanning økte fra 29,4 prosent i 2007 til 34 prosent i 2016.

Samtidig som det totale antallet ansatte i helse- og omsorgssektoren går opp, viser også rapporten at økningen av antallet ansatte hovedsakelig har skjedd i spesialisthelsetjenesten.

Færre jobber heltid
Siden 2011 har antall årsverk innen spesialisthelsetjenesten økt med 12,3 prosent, det vil si om lag 12.000 årsverk. På samme tid har omsorgstjenesten økt med 5,1 prosent, tilsvarende litt over 6500 årsverk.

«Det betyr at Samhandlingsreformens intensjoner om å flytte veksten i helsesektoren fra spesialisthelsetjenesten til omsorgstjenesten ikke har blitt oppfylt», heter det i rapporten.

I rapporten kommer det også frem at andelen hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere som jobber heltid i omsorgssektoren har sunket de siste årene. Fra 2014 til 2015 sank andelen fra 39 til 35 prosent. 

Powered by Labrador CMS