STYRKET SOM UTDANNINGSSTED: – Anskaffelse av operasjonsrobot vil styrke oss som utdanningssted for leger i spesialisering i urologi, bidra til å tiltrekke oss faglig kompetanse og stimulere til viktig klinisk forskning, sier adm. direktør Øystein Mæland ved Ahus. Arkivfoto Foto:

Ahus-overskudd gir rom for operasjonsrobot

For første gang siden det nye Ahus åpnet i 2008, går sykehuset med overskudd og får nå muligheten til blant annet investering i en etterlengtet operasjonsrobot.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Et positivt resultat på 57,4 millioner kroner for 2016 gir sykehuset rom for investeringer som ny operasjonsrobot.

Akershus universitetssykehus (Ahus) er i dag det eneste universitetssykehuset i Norge og i Skandinavia som ikke har operasjonsrobot. Helse Sør-Øst sa i fjor nei til å lease en robot og viste til at økonomien for sykehuset var for dårlig.

Nå er situasjonen annerledes. I fjor hadde Ahus et regnskapsmessig overskudd på 57, 4 millioner kroner, noe som ifølge pressemeldingen fra Ahus er en klar forbedring fra foregående år.

Overskuddet kan brukes til investeringer i inneværende år, og øverst på listen står anskaffelse av operasjonsrobot.

Bidrar til kortere ventetid
Dagens Medisin skrev i fjor at to av tre pasienter ønsker å opereres med sykehus med robot, noe Ahus ikke har. De fleste av disse pasientene henvises derfor til Oslo universitetssykehus (OUS), noe som i fjor høst forlenget ventetiden med 60 dager.

Administrerende direktør Øystein Mæland gleder seg over at driften ved Ahus nå går i pluss.

– Det viktige med overskudd er at det gir muligheter til å investere i bygg, vedlikehold og viktig utstyr. Det er nødvendig for å opprettholde og videreutvikle pasientbehandling av høy kvalitet, uttaler Øystein Mæland.

Han vil nå be Helse Sør-Øst om godkjenning til å anskaffe operasjonsrobot.

– For pasientbehandlingen betyr dette mye, ikke minst med tanke på å redusere behandlingstiden for pasienter med urologisk kreft. Det vil bidra til å innfri forløpstiden innen pakkeforløp for kreft også for denne pasientgruppen, sier Mæland.

Ny operasjonsrobot vil ifølge sykehusdirektøren være viktig for den faglige utviklingen og for å fremme Ahus som universitetssykehus.

– Dette vil styrke oss som utdanningssted for leger i spesialisering i urologi, bidra til å tiltrekke oss faglig kompetanse og stimulere til viktig klinisk forskning, sier Mæland.

Urologene svært fornøyde
Avdelingsleder Karol Axcrona ved Urologisk avdeling på Ahus sier det er en gledens dag for det urologiske miljøet.

– Nå vil det være mulig å oppfylle pakkeforløpstidene for prostatakreftpasientene, bedre utdanningen av yngre kolleger og opprettholde og utvikle et flott bekkenkirurgisk miljø. Operasjonsrobot gir også større muligheter for forskning på Ahus og i samarbeid med nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer, sier Axcrona til Dagens Medisin – og legger til at han er takknemlig for kolleger og ledelse som har støttet urologenes ambisjoner.

Likevel under budsjettkravet
I 2014 var underskuddet ved Ahus på 250 millioner kroner, og i 2015 var resultatet på minus 97,4 millioner kroner. På tross av det historiske overskuddet er resultatet fortsatt et godt stykke bak budsjettkravet på 144 millioner kroner for i fjor, ifølge Ahus.

– Den gledelige utviklingen skyldes godt arbeid i alle avdelinger. Men vi har fortsatt kneiker å forsere sammen for å nå budsjettkravene. Det er viktig for våre muligheter til videre investeringer, sier Øystein Mæland.

Powered by Labrador CMS