– Beskrivelsen av turnustjenesten som et knapphetsgode er treffende, mener Eivind Valestand, Nmf-leder. Foto: Anne Grete Storvik

– Må slutte å behandle kommunene som annenrangs

Norsk medisinstudentforenings leder ber kommunene vise seg frem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– At turnustjenesten primært fungerer som en rekruttering til sykehus og sentrale områder samsvarer ikke med helsetjenesten sine fremtidige behov.

Det sier Eivind Valestrand, leder i Norsk medisinstudentforening.
Som Dagens Medisin skriver, viser en ny rapport fra Nasjonalt senter for distriktsmedisin at den nye turnusordningen som ble etablert høsten 2013, går i favør av sykehusene og ikke kommunehelsetjenesten.

Valestrand etterlyser en nasjonal strategi for å rekruttere helsepersonell til kommunehelsetjenesten.

– Det er viktig å få flere i turnus i kommunene, samtidig som kommunene må vise seg frem som en god læringsarena det er attraktivt å arbeide videre i. 

– Må velge hverandre
– Vi må slutte å behandle kommunene som annenrangs. Søknadsprosessen til turnus gir sykehus og turnusleger anledning til å velge hverandre. Den samme muligheten må kommunene og turnusleger få. Dette kan for eksempel skje gjennom at turnusleger etter ansettelse får prioritere mellom kommuner de ønsker å arbeide i.
– Å føle at man gjensidig har valgt hverandre, føles bedre enn å plasseres et sted uten mulighet til å påvirke selv, sier Valestrand.

– Beskrivelsen av turnustjenesten som et knapphetsgode er treffende. Når vi har for få turnusstillinger er det de minst attraktive arbeidsgiverne som må ansette leger som ikke har gjennomført turnus. Det er synd, når vi vet hvor viktig turnus er i kompetansebyggingen av leger.

Powered by Labrador CMS