Pinlig for Helse-Norge

Konsekvensene for manglende registrering av tvangsdata er ikke bare et tillitsbrudd, men pasienter, pårørende og fagfolk holdes for narr. Dette går på rettssikkerheten løs.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse

I JANUAR i fjor påpekte mediene skandaløse funn tilknyttet ulovlig tvangsbruk og manglende registreringer. I januar i år lovte Bent Høie, gjennom oppdragsdokumentene til sykehusene, at psykisk helse og rus skal prioriteres.

I et toppmøte om kvalitet og variasjon hos statsministeren i november ble Rådet for psykisk helse positive fordi det ble påpekt av både statsministeren og helseministeren at forutsetningen for at tvangen kan reduseres er blant annet oversikt og god rapportering.

Innspill som har kommet fra en rekke organisasjoner og fagfolk til den kommende nasjonale strategien for psykisk helse, innebærer også gode melderutiner.

MANGELFULLT. Dagens situasjon viser at datasystemer enda ikke er på plass for å registrere tvangen i alle helseregionene i 2017. I Bergen går klinikksjefen ut i mediene og bekrefter at systemene ikke er på plass i år, noe som er svært urovekkende.

Nå må helse og omsorgsminister Bent Høie sikre at løfter blir holdt gjennom sterkere oppfølging av sykehusene. For å nå målene i styringsdokumentene om reduksjon av tvangsinnleggelser og tvangsvedtak må det være oversikt og dokumentasjon.

TILLITSBRUDD. Konsekvensene for manglende registrering av tvangsdata er ikke bare et tillitsbrudd, men pasienter, pårørende og fagfolk blir holdt for narr. Det går på rettssikkerheten løs.

Ved lovnader må det følge et grunnlag for gjennomføring. Innen hvilket annet fagfelt hadde Norge godtatt dette?

En reell prioritering handler om å sikre at de største avvikene blir lukket. Dette er særdeles pinlig for Helse-Norge.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 05/2017

Powered by Labrador CMS