KREFT: Et av de tre medisinske forskningsmiljøene forsker på nye typer kreftbehandling. Foto: Thinkstock

Tre forskningssentre innen medisin

De tre medisinske senterne forsker på kreftbehandling, ny teknologi og fertilitet. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Denne uken offentliggjorde Forskningsrådet ti nye sentre for fremragende forskning (SFF). Tre av de ti ligger innenfor det medisinske fagfeltet. Forskningsrådet opplyser at hele 150 forskningsmiljøer søkte om å bli SFF i den fjerde utlysningen av ordningen. De ti som slapp gjennom nåløyet har blitt vurdert til å være internasjonalt ledene på sine områder, og vil motta til sammen 1,5 milliarder kroner over ti år.

To av de medisinske miljøene er plassert ved Universitetet i Oslo (UiO), mens ett tilhører Folkehelseinstituttet.

De to medisinske forskningsmiljøene ved UiO er:

  • Developing an integrated open access organ on chip platform for drug discovery

Senteret skal utvikle et "Organ on a chip", en ny teknologi som kan bidra til helt ny forståelse av kroppens organismer og hvordan ulike behandlingsformer virker. Denne plattformen skal kunne gjenskape stoffskifteprosesser i kroppen (metabolisme) og teste hvordan prosessene responderer på medisinsk påvirkning.

  • Centre for Cancer Cell Reprogramming 

Senteret skal studere hvordan prosesser i cellene, som endres under kreftutvikling, påvirker hverandre. Målet er å finne kreftens svake punkter for å kunne "reprogrammere" kreftcellene til ufarlige celler og slik bane veien for nye typer kreftbehandling.

Ved Folkehelseinstituttet finner man:

  • Centre for Fertility and Health

Senteret skal studere hvordan helsen til foreldre og barn påvirkes av endringer i familiestrukturer og fruktbarhet, og se på hvilke konsekvenser eksempelvis økende alder hos mor og far, assistert befruktning og færre barn i søskenflokken har. For å gi svar skal senteret benytte norske helsedata som er unike i en internasjonal sammenheng.

Per Magnus ved Folkehelseinstituttet, skal lede SFF-en de første fem årene.

– Norge har store fortrinn framfor mange andre land når det gjelder denne typen forskning. Vi har pålitelige helseregistre, store befolkningsundersøkelser, som Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), og kvalitetssikrede biobanker, sier han til Fhi. 

Powered by Labrador CMS