Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

KREFT: Et av de tre medisinske forskningsmiljøene forsker på nye typer kreftbehandling.

KREFT: Et av de tre medisinske forskningsmiljøene forsker på nye typer kreftbehandling. Foto: Thinkstock

Tre forskningssentre innen medisin

De tre medisinske senterne forsker på kreftbehandling, ny teknologi og fertilitet. 

Annons:

Denne uken offentliggjorde Forskningsrådet ti nye sentre for fremragende forskning (SFF). Tre av de ti ligger innenfor det medisinske fagfeltet. Forskningsrådet opplyser at hele 150 forskningsmiljøer søkte om å bli SFF i den fjerde utlysningen av ordningen. De ti som slapp gjennom nåløyet har blitt vurdert til å være internasjonalt ledene på sine områder, og vil motta til sammen 1,5 milliarder kroner over ti år.

To av de medisinske miljøene er plassert ved Universitetet i Oslo (UiO), mens ett tilhører Folkehelseinstituttet.

De to medisinske forskningsmiljøene ved UiO er:

 • Developing an integrated open access organ on chip platform for drug discovery

Senteret skal utvikle et "Organ on a chip", en ny teknologi som kan bidra til helt ny forståelse av kroppens organismer og hvordan ulike behandlingsformer virker. Denne plattformen skal kunne gjenskape stoffskifteprosesser i kroppen (metabolisme) og teste hvordan prosessene responderer på medisinsk påvirkning.

 • Centre for Cancer Cell Reprogramming 

Senteret skal studere hvordan prosesser i cellene, som endres under kreftutvikling, påvirker hverandre. Målet er å finne kreftens svake punkter for å kunne "reprogrammere" kreftcellene til ufarlige celler og slik bane veien for nye typer kreftbehandling.

Ved Folkehelseinstituttet finner man:

 • Centre for Fertility and Health

Senteret skal studere hvordan helsen til foreldre og barn påvirkes av endringer i familiestrukturer og fruktbarhet, og se på hvilke konsekvenser eksempelvis økende alder hos mor og far, assistert befruktning og færre barn i søskenflokken har. For å gi svar skal senteret benytte norske helsedata som er unike i en internasjonal sammenheng.

Per Magnus ved Folkehelseinstituttet, skal lede SFF-en de første fem årene.

– Norge har store fortrinn framfor mange andre land når det gjelder denne typen forskning. Vi har pålitelige helseregistre, store befolkningsundersøkelser, som Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), og kvalitetssikrede biobanker, sier han til Fhi. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: