På bildet er det markert hvor det såkalte LOT-nummeret finnes på pennen. – Det er svært alvorlig for pasienten dersom en adrenalinpenn ikke fungerer. Vi trekker derfor tilbake pennene. Dette er andre gang vi må trekke tilbake adrenalinpenner, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Foto:

Legemiddelverket advarer mot alvorlig feil med adrenalinpenn

Det er oppdaget feil med utløsningsmekanismen på noen få penner fra de aktuelle produksjonspartiene. I en akuttsituasjon kan dette få alvorlige konsekvenser, advarer Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er på grunn av en mulig feil ved utløsningsmekanismen på to produksjonspartier av adrenalinpennen Meda EpiPen 300 mikrogram tilbakekalles med øyeblikkelig virksning.

Statens legemiddelverk ber pasientene bytte penn på apoteket.

De berørte EpiPennene har disse LOT-numrene:

  • 5FA665E (enkeltpakning) 
  • 5FA665D (dobbelpakning)

Til sammen er det 1148 enkeltpakninger og 575 dobbeltpakninger i Norge.
Begge partiene har utløpsdato 31.03.2017.

Feil med utløsningsmekanismen
EpiPen (adrenalin autoinjektor) er en ferdigfylt penn med adrenalin som brukes til akutt behandling av alvorlige allergiske reaksjoner, kalt anafylaksi.
Det er oppdaget feil med utløsningsmekanismen på noen få penner fra de aktuelle produksjonspartiene. I en akuttsituasjon kan dette få alvorlige konsekvenser, viser Legemiddelverkets Steinar Madsen til:
– Svært alvorlig
– Det er svært alvorlig for pasienten dersom en adrenalinpenn ikke fungerer.  Vi trekker derfor tilbake pennene. Dette er andre gang vi må trekke tilbake adrenalinpenner, sier Madsen til Dagens Medisin.

Alle gjenværende pakninger av de to partiene 5FA665E og 5FA665D med utløpsdato 31.03.2017 trekkes tilbake fra apotek, sykehusapotek, farmasøytiske avdelinger, sykehusposter og pasienter.
Disse produksjonspartiene ble distribuert første gang fra grossist i Norge i januar 2016, opplyser Legemiddelverket.

Ber legene hjelpe
De ber nå legene om å hjelpe pasienten med å sjekke LOT-nummer, og å vise til at EpiPen fra andre produksjonspartier er tilgjengelig på apotek. Legen må også forsikre seg om at pasienter har adrenalinpenn tilgjengelig, råder Legemiddelverket.

Råd til pasientene
Pasienter som har penn merket med de aktuelle LOT-numrene bes om å returnere disse til nærmeste apotek umiddelbart. De vil da motta en ny EpiPen gratis fram til utløpsdatoen.   
Legemiddelverket uttaler at pasienter som allerede har benyttet EpiPen med LOT-nummer 5FA665E eller 5FA665D, der autoinjektor har blitt utløst korrekt, ikke har noen grunn til å uroe seg. Det er ikke funnet noe galt med legemidlet i sprøyten.

– Dette understreker behovet for å ha systemer der vi kan varsle leger og pasienter direkte om legemiddelfeil og legemiddelmangel. Legemiddelverket har sammen med eHelsedorektoratet gjort en utredning som viser at et slikt system kan etableres på bakgrunn av opplysninger i kjernejournalen, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS