Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Lover flere turnusplasser for leger

TV-DEBATT: Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet (Ap), Torgeir Micaelsen, lover flere turnusplasser om de kommer i regjering.

Annons:

Politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet takket nei til å møte leder i Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand, til debatt om den rekordlange køen for å få turnusplass i Norge.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, stilte imidlertid, og hadde med seg lovnader om flere turnusplasser.

Valestrand anslår at antallet flere plasser man har behov for i første omgang, er rundt 150, et antall som også Legeforeningen har tatt til orde for.

– I dag er det et spesialistbehov på 1100. Det er 950 turnusplasser. Vi mener dette må opp med 150 i året for å dekke eget spesialistbehov, sier han.

VIL HA FLERE PLASSER: Leder i Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand, mener antall turnusplasser må økes med 150 plasser i året.
Foto: Lasse Moe


Men Ap er ikke villig til å forplikte seg til et slikt tall:

– Vi ønsker en forsiktig økning i starten, og så basere dette på det antallet plasser vi har foreslått så langt. Det er en bra start mener vi, sier Micaelsen.

– Men vi har for få plasser i dag, det viser tallene helt entydig. Vi har flere ganger utfordret de andre partiene på å øke antallet plasser noe, men ikke fått gjennomslag for det.

Se hele debatten øverst i saken

 

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Dr. soma 18.03.2017 12.16.31

  Det er spesialistmangel i Norge, til tross for omfattende import av spesialister fra utlandet. Dette er spesialister som opprinnelseslandet trenger, og derfor importerer igjen fra enda mer trengende land. Typisk eksempel er tyske spesilister til norge, ungarske til tyskland, arabiske til ungarn. Utviklingsland blir lidende. Dette er brain drain, og en del av Norges politikk. Skal vi bli selvforskynte med spesialister, som tross alt er Norges ansvar, må vi øke utdanningskapasiteten, turnus og LiS! Første steg er turnus. Skal vi få flere spesialister i morgen, må vi øke antall turnusplasser i dag. Antall turnusplasser har vært statiske i en årrekke, til tross for økt aktivitet ved sykehusene og populasjonsvekst. Man må også ha turnus/LiS-1 for å bli allmennlege, og vi trenger flere gode allmennpraktikere. Også under Ap sin regjeringsperiode. Ap ville da ikke øke antall turnusplasser. Dette er nok valgflesk.

 • Andreas Nydal 17.03.2017 20.31.18

  Det er ikke legemangel i Norge, det er spesialistmangel. Dette vil ordne seg over tid. Å tilby flere turnusplasser vil mette markedet prematurt, og vi vil skrike etter flere spesialistplasser, når den tid kommer. Omtrent samtlige nyutdannede går ut i relevant jobb umiddelbart. Hvilke andre utdanninger kan skilte med lignende tall? 1100 søkere til i underkant av 500 plasser er slett ikke så verst.

 • T. B. F. 17.03.2017 19.11.54

  Tåkeprat fra Arbeiderpartiet som vanlig. "Vi ønsker en forsiktig økning". Helt uforpliktende pisspreik i et valgår.

 • Bjarne Hansen 17.03.2017 16.54.43

  Hvem skal veilede turnuslegene? Får de noe meningsfyllt å gjøre? (Skal jo være færre turnusleger i bl.a. akuttmottak) Følger det med mer penger?

 • Monika Kvernenes 17.03.2017 15.24.57

  LIS1-stillingene skal fortsatt lyses ut som midlertige stillinger, fast ansettelse for LIS slår først inn når de starter Del 2 eller 3 i den nye spesialitetsstrukturen.

 • Lege 17.03.2017 13.37.39

  Satsningen burde vel heller ligge i flere lis-stillinger lengre ut i løpet slik at det er mulig å bli ferdig spesialist! Hva skal vi med enda flere lis-del 1 (turnuslege stillinger) når det ikke er mulig å komme gjennom løpet for å bli ferdig spesialist? Og hvordan skal foretakene forholde seg til at turnuslegene som nå skal være lis-1 faktisk også har krav på faste stillinger??? Flere stillinger for turnusleger er typisk politisk spill som ikke løser noen ting, kun skaper ytterligere problemer.

 • Spørretime i 2011 17.03.2017 11.15.25

  https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Sporretimesporsmal/et-sporretimesporsmal/?qid=49228

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret6

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser8

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen8

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!