Fastlege kledde av seg foran pasient

Statens Helsetilsyn etterforsker en lege som anklages for å ha kledd av seg og befølt pasienten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En kvinne har fortalt at fastlegen ba henne kle av seg under en konsultasjon, samtidig som legen selv kledde av seg på overkroppen. Ifølge pasienten skal legen deretter ha tatt pasienten på rumpen og uttalt at den var «deilig». Legen skal også ha invitert henne hjem til selv, og gitt pasienten en lapp med mobilnummeret dersom hun skulle ombestemme seg.

Dette går frem av et dokument som fylkeslegen i Møre og Romsdal har oversendt Statens helsetilsyn. Tilsynet skal nå gjøre videre undersøkelser og vurdere om det er grunnlag for reaksjon mot legen. Fylkeslegen i Møre og Romsdal ble orientert om saken av politiet, som også har innledet etterforskning mot legen.

Erkjenner feilvurdering
Fastlegen har vært kvinnens lege i over 20 år. Han har forklart at han ikke på noe tidspunkt hadde noen tanker eller intensjoner om seksuell kontakt med pasienten.

I sin redegjørelse skriver legen at han umiddelbart etter hendelsen forsto at han hadde begått en åpenbart feil- og grenseoverskridende handling overfor pasienten. Han skriver at dette skyldes en enkeltstående feilvurdering, som alene er hans ansvar selv om pasienten ikke skal ha uttrykt misnøye.

Legen: Del av behandling
Legen granskes blant annet for brudd på helsepersonellovens §4, som sier at helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med krav til faglig forsvarlighet.

Advokat Nils Grytten, som representerer legen, uttaler til lokalavisen Nyttiuka, at legen erkjenner å ha gjort noe kritikkverdig, men ikke i den grad pasienten hevder. Ifølge avisen har legen erkjent å ha kledd av seg på overkroppen, men nekter for beføling og for å ha invitert kvinnen hjem. Han har forklart av avkledningen var en del av behandlingen, og ikke seksuelt ladet.

– Han har forklart seg for tilsynsmyndighetene. Nå får Helsetilsynet gjøre sine supplerende undersøkelser. Deretter får vi se hvor dette ender, sier mannens advokat til Nyttiuka.

Powered by Labrador CMS