Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FORSKER PÅ HJERNENS FINGERAVTRYKK: Lars T. Westlye (t.v) og Tobias Kaufmann ved Universitetet i Oslo. Illustrasjon: Tobias Kaufmann/Foto: Privat

FORSKER PÅ HJERNENS FINGERAVTRYKK: Lars T. Westlye (t.v) og Tobias Kaufmann ved Universitetet i Oslo. Illustrasjon: Tobias Kaufmann/Foto: Privat

Avdekket tidlige tegn på psykisk lidelse

Hjernens «fingeravtrykk» kan avdekke tidlige symptomer på psykiske lidelser, ifølge UIO-forskere som har analysert hjernen til 800 barn og unge.

Annons:

Som et fingeravtrykk er koblingene i hjernen forskjellige fra person til person. I en studie som nylig er publisert i Nature Neuroscience, har norske forskere ved hjelp av avansert hjerneavbildning vist at slike unike forbindelser i hjernen utvikles raskt gjennom ungdomsårene og er følsomme for variasjon i psykisk helse.

– I denne studien har vi avdekket at et slikt unikt mønster utvikler seg gradvis med særlig omfattende modning i ungdomsårene. Personer med tidlige tegn på psykiske lidelser hadde en forsinkelse i denne modningsprosessen. Vi oppdaget også at hjernens forbindelser var mindre stabile på tvers av ulike mentale oppgaver som barn og ungdom utførte mens de var plassert inne i en MR-maskin. Mindre tydelige nettverksavtrykk var assosiert med flere og sterkere symptomer på psykisk sykdom, sier Tobias Kaufmann, postdoktor ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT) ved Universitetet i Oslo og hovedforfatter av studien.

Diagnose- og behandlingshjelp
Forskerne analyserte MR-data av hjernen til 797 barn og unge mellom 8 og 22 år. Målet er å forstå hvorfor noen barn utvikler psykiske lidelser senere i livet, og studieresultatene har vekket interesse internasjonalt.

Forskerne håper studien kan bidra til en bedre forståelse av normal utvikling av hjernen og de avvikende mønstrene som kan utvikle seg i barne- og ungdomsårene. På sikt er målet å utvikle bedre verktøy for å finne riktig diagnose og behandling.

Forsker videre
– Studien svarer på flere viktige spørsmål om hjernens utvikling og psykisk helse i ungdomsårene, men har også ført til mange nye og spennende spørsmål som vi nå arbeider med ved NORMENT. Vi vet for eksempel at mange psykiske lidelser er svært arvelige, og vi undersøker hvordan samspillet mellom miljømessige og genetiske risikofaktorer kan påvirke individualiseringen av hjernen i barndommen og ungdomsårene, sier Lars T. Westlye, seniorforsker og gruppeleder ved NORMENT, som også vektlegger betydningen av datadeling og store internasjonale samarbeidsprosjekter i denne forskningen.

Studien er et samarbeid mellom NORMENT ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!