ADVARER MOT FIRE KONTRASTMIDLER: En MR-undersøkelse fremstiller digitale bilder av indre organer ved hjelp av et meget sterkt magnetfelt og radiofrekvente bølger. Ved en del undersøkelser er det nødvendig å gi kontrastvæske. Illustrasjonsfoto: ThinkStock Foto:

Advarer mot kontrastmiddel

Virkestoff i MR-kontrastvæske kan avleires i hjernen. Nå vil EU-organ stoppe salg i Europa.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tre av kontrastmidlene som brukes ved MR-undersøkelser i Norge anbefales suspendert fra markedet. Det anbefaler komitéen for legemiddelsikkerhet (PRAC) i de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA).

Anbefalingen fra PRAC skal behandles videre av EUs vitenskapelige komité (CPHM). Dersom de følger PRACs anbefalinger vil salget av disse legemidlene opphøre i hele Europa.

Avleires i hjernen
Felles for kontrastmidlene er at de inneholder virkestoffet gadolinium. PRAC varsler at de har funnet bevis for at små mengder av gadolinium lagres i hjernen.  

– Tidligere har man sett at slik avleiring i nyrene og huden har gitt alvorlige bivirkninger, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket (SLV).

Legemiddelsikkerhetskomitéen understreker samtidig at det ikke er rapportert om skader på pasienter som følge av bruk av disse preparatene, men at de ønsker å være «føre-var».

Finnes alternativer
Advarslene gjelder intravenøse injeksjoner av MultiHance, Omniscan og Magnevist, som alle brukes i Norge. Suspensjonen gjelder også for gadoversetamid, som ikke brukes i Norge. Dette er kontrastmidler som gis til pasienter for å forbedre bildene ved magnetisk resonanstomografi (MR).

Det finnes andre kontrastmidler som er mindre tilbøyelige til å frigi gadolinium, og PRAC anbefaler at bruken av Gadovist, Dotarem og ProHance kan holde frem.

Frykter mangelsituasjon
Statens legemiddelverk har allerede vært i kontakt med fagmiljøene i Norge for å orientere om situasjonen.

– De legemidlene som blir suspendert brukes forholdsvis lite i Norge, og vi tror det skal gå bra dersom vi ikke får en dominoeffekt. Faren for oss er at det blir en dominoeffekt ved at forbruket av de midlene som ikke suspenderes øker og at det blir en mangelsituasjon i Europa. Da kan vi få vanskeligheter med å få nok forsyninger til Norge. Vi skal diskutere om vi skal ha beredskap for en slik situasjon, sier Madsen.

Firmaene som blir rammet av suspensjonen har mulighet til å påklage vedtaket fra PRAC.

Powered by Labrador CMS