FOR LITE SUNT: Mer enn annenhver niåring har et høyere sukkerinntak enn anbefalt, og det skyldes neppe inntak av for mye frukt. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Har klare mål for bedre kosthold

De viktigste målgruppene i Nasjonal handlingsplan for kosthold 2017-2021 er barn og eldre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Over halvparten av 9- og 13-åringer har et høyere sukkerinntak enn anbefalt. Det samme gjelder bare hver femte voksne. Hele 85 prosent av niåringene og trettenåringene får også i seg mer mettet fett enn anbefalt.

Barn er, i tillegg til de eldste, hovedmålgruppen for den nye nasjonale handlingsplanen for kosthold 2017-2021 som ble lagt frem tirsdag.

Ikke sunne nok
I dag er det bare hver tredje mann og drøyt fire av ti kvinner som følger kostrådene for mengden frukt og bær. Enda færre, bare 15 prosent av menn og 13 prosent av kvinner, spiser grønnsaker som anbefalt.

Vi spiser for mye rødt kjøtt og for lite fisk – og fortsatt for mye salt.
Bare 39 prosent av menn og 31 prosent av kvinner følger de norske kostrådene for mengde fisk. Og nær 80 prosent av voksne har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt.

Dette ønsker regjeringen å gjøre noe med. De generelle målene for kostholdet innen 2021 er ifølge handlingsplanen:

  • Å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bær, grove kornvarer og fisk med 20 prosent
  • Å redusere innholdet av tilsatt sukker i kosten til et nivå som utgjør 11 prosent av energibehovet (energiprosent)
  • Å redusere innholdet av mettet fett i kosten til 12 energiprosent
  • Å redusere innholdet av salt i kosten fra 10 gram til 8 gram per dag

Tiltakene finner du på sidene 26 og 27 i rapporten.

Powered by Labrador CMS